PSA (Project Startarchitectuur)

Uit NORA Online
Versie door JDirks (overleg | bijdragen) op 21 okt 2013 om 18:02 (tekst Paul en Jacques verwerkt)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Waarom een PSA[bewerken]

Een bestuurder heeft met een PSA alle ‘ins’ en ‘outs’ beschikbaar om een verantwoord besluit te nemen over een project. Met een PSA voorkom je dat het project achteraf op verrassingen stuit, waarvan de informatievoorziening in meest brede zin later last kan krijgen.

Zo geeft de PSA de bestuurder/beslisser/projectmanager, middels kaders en randvoorwaarden, inzicht in de oplossing waar aan gedacht wordt en welke consequenties er aan gekozen voorstellen vastzitten. Overigens is een PSA bij het Rijk verplicht voor grote projecten met een ICT component vanaf €20 miljoen en met een publiek afbreukrisico. Een PSA is zeker ook zinvol voor kleinere projecten.

Wanneer pas je een PSA toe?[bewerken]

Een PSA wordt voor de start van een project (in de initiatiefase) ter besluitvorming aangeboden. Opdracht voor het maken van een PSA wordt na het Project Mandaat[1] gegeven tegelijkertijd met de opdracht voor het maken van een plan van aanpak (project initiatie document, PID). Daarmee is de PSA integraal onderdeel van de PID.

Doel van een PSA[bewerken]

Op basis van een doelarchitectuur, dat is de architectuur van de uiteindelijk gewenste situatie, geeft een PSA richting aan de (technische) oplossing, die een project gaat realiseren. Vervolgens wordt in een solution architectuur de voorgestelde oplossing uitgewerkt. . Het belangrijkste doel van een PSA is het ondersteunen van de besluitvorming. Dit doet het door:

  • Het analyseren en beschrijven van de kaders en randvoorwaarden van het project.
  • Het expliciteren van de impact van keuzes t.a.v. de oplossing. Zo borgt het dat toekomstvaste en duurzame besluiten worden genomen.
  • Het meer inzicht geven in de onderbouwing van de business case bij het opstellen van een projectplan (PID).
  • Het sturing geven aan het ontwerp van de oplossing. Denk aan zaken als: samenhang in informatievoorziening, interoperabiliteit van informatie, herbruikbaarheid van de oplossing en afnemende beheerslasten.

Wat mag je van een PSA verwachten?[bewerken]

Een PSA:

  • beschrijft de belangrijkste kaders en randvoorwaarden (o.a. afspraken, principes, richtlijnen, standaarden en normen) die richting geven aan de oplossing die een project gaat realiseren en schetst de implicaties ervan voor de oplossing.
  • schetst de context en afbakening van de oplossing en de samenhang met bestaande en te realiseren diensten, voorzieningen en bouwstenen.
  • kan 'dun' of 'dik' opgesteld worden, al naar gelang de behoefte van het project. Een 'dikke PSA' kan deels een solution architectuur in zich hebben.

PSA Sjabloon NORA[bewerken]

Om te bevorderen dat er kwalitatief goede PSA’s worden opgesteld, waarin aan alle relevante aspecten aandacht wordt besteed. Dit om te voorkomen dat elk project zelf gaat nadenken over de opzet van een PSA is een sjabloon/format opgesteld.

Contact[bewerken]

Voor vragen kan je terecht bij Jacques Verdaas en Paul van Raaij via architectuur@ictu.nl.

Zie ook[bewerken]

  1. een term afkomstig uit de Prince2 projectmethodiek