PURA (Publieke gezondheid Referentie Architectuur)

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo NORA Familie
PURA maakt deel uit van de NORA Familie.
Versie: 1.3
PublicatiedatumDatum waarop document het laatst is gepubliceerd (http://standaarden.overheid.nl/owms/4.0/doc/eigenschappen/dcterms.modified): 2020/01/13

Beheerder: GGD GHOR Nederland
Contactpersoon: Laurens Groenewegen
Lgroenewegen@ggd.amsterdam.nl

Beschrijving

PURA biedt een gedeelde basis om samen te bouwen aan een vraaggerichte informatievoorziening binnen de Publieke Gezondheid. Het geeft inzicht in: de taakgebieden van een GGD die toegevoegde waarde leveren aan de omgeving en intern aan de onderdelen van de GGD zelf, de bedrijfsprocessen en hoe de taakgebieden worden gerealiseerd en het applicatielandschap ter ondersteuning van processen.

Het werken met een referentie architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. voor de publieke gezondheid geeft eenheid en ordent op een transparante en uniforme wijze haar informatievoorziening om uiteindelijk integrale en vraaggestuurde informatie aan te bieden aan haar klanten, medewerkers, leveranciers en partners.

Op 15 april 2014 heeft de Raad van Directeuren Publieke Gezondheid de PURA vastgesteld als standaard voor de informatievoorziening in de publieke gezondheid.

In PURA 1.2 (december 2017) zijn de volgende wezenlijke wijzigingen doorgevoerd:

  • De principes uit PURA zijn expliciet gerelateerd aan de principes van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur.
  • Het bereik van de PURA is verduidelijkt: PURA heeft primair de GGD en GHOR organisaties in scope maar houdt rekening met de relaties en samenhang met andere organisaties in de publieke gezondheid.
  • Het PURA Doel beheersbaar is verduidelijkt om te benadrukken dat ICT voorzieningen vooral beheersbaar worden geïmplementeerd.
  • De link naar het katern GHOR Architectuur is opgenomen in bijlage 1.
  • Er is een nieuwe bijlage toegevoegd die de applicatiefuncties van de GGD GHOR Basisvoorziening beschrijft.
  • De toepasbare NICTIZ standaarden in bijlage 6 is geactualiseerd. Er zijn een aantal nieuwe standaarden toegevoegd die relevant kunnen zijn voor GGD en GHOR organisaties zoals de basisgegevensset Zorg en de Zorg InformatieBetekenisvolle gegevens. Bouwstenen.

Wijzigingen in versie 1.3 (december 2019):

  • bijlage 1: verwijzing katern privacy opgenomen
  • bijlage 5: Applicatiefuncties Basisvoorziening GGD GHOR NL bijgewerkt
  • bijlage 6: relevante standaarden bijgewerkt

Documentatie

Contact

Laurens Groenewegen Lgroenewegen@ggd.amsterdam.nl

Afbakening en raakvlakken

Werkingsgebied: Publieke gezondheid (GGD'en)

Relevant binnen

Domein Overheid bestuur en koninkrijk, Domein Gezondheid en zorg,

Gerelateerd aan:

GEMMA (Gemeentelijke ModelArchitectuur), VeRa (Veiligheidsregios Referentie Architectuur) VeRa (Veiligheidsregios Referentie Architectuur), ZiRA (Ziekenhuis Referentie Architectuur)