Privacy: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(tekst verwijderd die was blijven staan na inhoudelijk invullen van 'waarom is privacy van belang')
(Afbeelding iets kleiner zodat witruimte voor blokken wegvalt (afbeelding was te breed om kaders naast te plaatsen))
Regel 2: Regel 2:
<noinclude>[[Categorie:Landingspagina's thema]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Landingspagina's thema]]</noinclude>


[[Image:Surveillance_cameras_privacy.jpg|thumb|350px|right]]
[[Image:Surveillance_cameras_privacy.jpg|thumb|300px|right]]





Versie van 23 okt 2017 13:45

Deze pagina is een concept. Reacties via nora@ictu.nl of tekstvoorstellen in de wiki zijn welkom.
Surveillance cameras privacy.jpg


Privacy[bewerken]

Het recht op privacy werd in 1890 beschreven door Samuel Warren en Louis Brandeis als ´the right to be left alone´. Dit kan in verband worden gezien met de opkomst van individuele rechten tijdens de Industriële Revolutie. De digitale revolutie heeft tot nieuwe mogelijkheden voor het verwerken en koppelen van gegevens geleid, en daarmee tot nieuwe privacy vragen. De overheid kent een dubbele rol als het gaat om de borging van privacy. Enerzijds is het haar taak om burgers te beschermen tegen inbreuken op privacy, anderzijds verwerkt de overheid zelf (persoons)gegevens voor het uitvoeren van wettelijke taken.

Waarom is privacy van belang?[bewerken]

Vanaf 25 mei 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) (AVG) van kracht, in het Engels de General data protection regulation (GDPR). De privacy wetgeving is ontrafeld en omgezet naar criteria in het Privacy Baseline rapport van het CIP (Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming)

Het CIP heeft een handleiding geschreven voor 'privacy by design'. Vanuit TNO is een analyse gemaakt over stimulerende en remmende factoren in de toepassing van Privacy by Design. In de iStrategie van het Rijk staat beschreven dat grote ICT-projecten, privacy-versterkende technieken krijgen. Het toetsmodel daarvoor is de PIA (Privacy Impact Assesment).