Beste lezer, de NORA-wiki wordt vernieuwd.

Op maandag 31 maart gaan we live!

Vanaf vrijdag 28 maart tot en met maandag 31 maart kun je als gebruiker geen wijzigingen aanbrengen in de wiki en kun je hinder ondervinden van de migratie naar de nieuwe wiki.

Vanaf dinsdag 1 april zal de wiki weer volledig beschikbaar zijn.

Alvast dank voor je begrip.

Lees voor meer informatie het volgende nieuwsbericht: Nieuwe NORA-wiki live op 31 maart – met meer dan een nieuw jasje

RDF

Uit NORA Online
RDF (Resource Description Framework ) /
Versie door Jdirks2 (overleg | bijdragen) op 29 sep 2022 om 11:50 (Jdirks2 heeft pagina RDF hernoemd naar RDF: volledige naam ook tonen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Onderdeel van
Lijsten & Verwijzingen
Contact
NORA Beheer
nora@ictu.nl
Status
Actueel
Status is afgeleid van Status bij Forum Standaardisatie (Aanbevolen)
Naam
RDF (Resource Description Framework )
ID

RDF

Type

Standaard

Wijzigingsdatum



  • Nut: RDF is een standaard voor het uitwisselen van gegevens op het web. Als partijen data als ‘RDF-Triples’ uitwisselen, wordt het voor de ontvangende partij makkelijker om de data geautomatiseerd te interpreteren en te linken aan andere data(sets). Overheden die gegevens gestructureerd ter beschikking willen stellen kunnen RDF gebruiken zodat zijzelf of overige partijen  deze gegevens (geautomatiseerd) kunnen koppelen.
  • Werking: RDF beschrijft een metamodel om relaties vast te leggen tussen ‘concepten’: gedigitaliseerde beschrijvingen van de werkelijkheid. In RDF wordt vastgelegd: een resource, een eigenschap en een waarde. Bijvoorbeeld: “De trein heeft de kleur geel” kan in RDF worden vastgelegd als “De trein” (resource), “heeft kleur” (eigenschap), “geel” (waarde). In RDF wordt dit een ‘statement’ genoemd. Omdat het altijd over drie zaken gaat wordt een dergelijke statement ook wel een ‘triple’ genoemd. Het is mogelijk om in een metamodel de mogelijke eigenschappen vast te leggen. Hierdoor kan de eigenschap van verschillende resources vergeleken worden en worden geïnterpreteerd. Zo zou bijvoorbeeld vastgelegd kunnen zijn dat voor een vervoermiddel de eigenschap “heeft kleur” beschreven kan of moet worden. Als dan bijvoorbeeld elders is vastgelegd: “De auto heeft de kleur geel” dan kan op basis daarvan geconcludeerd worden dat “de trein” en “de auto” dezelfde kleur hebben, nl. “geel”. Vanwege de structuur is deze semantiek computer-interpreteerbaar geworden. In het voorbeeld kan een computer afleiden dat de trein en de auto dezelfde kleur hebben. Of zoeken naar alle vervoermiddelen met de kleur geel; dit kan niet wanneer deze informatie alleen in een zin of tekst is weergegeven. Hierdoor is RDF een belangrijke standaard in het semantisch web.

 


Waar toepasbaar

  • Functioneel toepassingsgebied: Gestructureerd via het Web ter beschikking stellen van gegevens door overheden, zodat de aanbieder of overige partijen (geautomatiseerd) deze gegevens kunnen koppelen.
  • Organisatorisch werkingsgebied:

Meer informatie

Realiseert

Lijst Open Standaarden - Aanbevolen