Regie op gegevens

Uit NORA Online
Versie door Jdirks2 (overleg | bijdragen) op 16 apr 2019 om 16:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' {{#Element: |Elementtype=Themaprincipe |ID=T-ZW02 |Stelling=Afnemers krijgen in toenemende mate regie op eigen gegevens. |Rationale=Het gaat hierbij om persoonlij...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Een richtinggevende uitspraak over een generiek eigenschap die systemen moeten hebben - maar alleen van toepassing binnen een aspectgebied van informatievoorziening. Kan nevengeschikt of ondergeschikt zijn aan bestaande NORA Bindende Architectuurafspraken, meestal een Kwaliteitsdoel of Architectuurprincipe. Kan uitgroeien tot een Architectuurprincipe, als het relevant geacht wordt voor de gehele doelgroep van NORA.

Eigenschappen

IDT-ZW02
StellingAfnemers krijgen in toenemende mate regie op eigen gegevens.
RationaleHet gaat hierbij om persoonlijke gegevens, maar ook om persoonlijke documenten en bestanden en dergelijke. Wijzigingen in gegevens zijn eenvoudig door te geven.

Per categorie gegevens is aan te geven welke gegevens met welke partij gedeeld mogen worden. Voor de ondersteunende informatiesystemen geldt dat privacy by design standaard is opgenomen. Uitzondering hierop zijn de gegevens die in het kader van een wettelijke taak door overheidsinstanties met elkaar worden gedeeld.

Veel gegevens zijn via zaakgericht werken zichtbaar via een persoonlijke omgeving. Gegevens zijn hieruit ook mee te nemen (dataportabiliteit) en op verzoek te verwijderen (right to be forgotten). Hiervoor zijn de geldende archiefnormen van toepassing (vernietigings- en selectielijsten).
VoorbeeldenHet beschikbaarstellen van een digitaal dossier via mijnoverheid.nl, het downloaden van gegevens door afnemers, het doorgeven van een adreswijziging etc. De documenten (informatieobjecten) waarover besluitvorming is geweest, mogelijk andere documenten met analyse en onderbouwing, correspondentie en de processtappen, de datum waarop die zijn uitgevoerd of afgerond en de behandelend ambtenaar die verantwoordelijk was.
Status actualiteitConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Regie op gegevensOnderdeel van
Regie op gegevensRealiseert

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt