Sjabloon:Uitleg relaties ISOR

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 25 jan 2018 om 17:04 (codefix)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit sjabloon is bedoeld om uitleg over de relaties tussen Themaprincipes, Conformiteitsindicatoren en Alle Normen binnen de ISOR als in- en uitklapbare zin toe te voegen aan een pagina. Gebruik het sjabloon door de volgende code toe te voegen aan de pagina of het opmaaksjabloon:

{{Uitleg relaties ISOR}}

Wanneer dezelfde uitleg op verschillende plekken getoond wordt, klappen de teksten van alle plekken open bij een klik op een titel. Om dit te voorkomen kun je in zo'n geval een volgnummer of ID toevoegen aan de code:

{{Uitleg relaties ISOR|n}}

Waarbij n een volgnummer of tekst is.

Let op: wijzigingen aan dit sjabloon hebben effect op alle plekken waar deze uitleg is toegevoegd. Op het moment is dit het resultaat:
ℹ️Toon uitleg relaties themaprincipe, conformiteitindicator en norm

schema van een themaprincipe met daaronder een aantal conformiteitsindicatoren en onder elke conformiteitsindicator een aantal normen.
Een themaprincipe is een richtinggevende uitspraak binnen een bepaald thema, zoals beveiliging of privacy. Een themaprincipe is vaak nog vrij breed, maar valt uiteen in een aantal deelonderwerpen, die met trefwoorden zijn aangegeven: de conformiteitsindicatoren. Onder elk trefwoord valt een aantal normen, concrete aanbevelingen die je kunt uitvoeren om dat deel van het principe te realiseren. Conformeer je je aan alle normen, dan conformeer je je aan de indicator en uiteindelijk aan het principe.

Stel dat het thema Gezondheid onderdeel uitmaakte van de NORA. Dan zou een gezondheidsprincipe kunnen zijn: de volwassene eet gezond en in gepaste hoeveelheden. Logischerwijs valt dat uiteen in een aantal trefwoorden, de conformiteitsindicatoren: eet gezond en gepaste hoeveelheden. Iemand kan immers heel gezond eten naar binnen werken, maar veel te veel of juist te weinig. Of de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgen uit eenzijdige voeding en zo toch niet gezond eten. In de praktijk heb je aan deze kernwoorden nog niets: je hebt normen nodig die uitwerken hoe je dit realiseert en meet. De normen die gepaste hoeveelheid concretiseren zouden bijvoorbeeld betrekking kunnen hebben op de afmeting van de volwassene, de hoeveelheid beweging en de calorische waarde van het eten.

Klik verder voor alle eigenschappen van themaprincipes, conformiteitsindicatoren en normen.