Standaarden: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(aantrekkelijker)
(Verwijzing naar de pagina over Gemeenschappelijke Afspraken Berichten toegevoegd onder Overzichten van Standaarden.)
Regel 16: Regel 16:
* [http://www.wikixl.nl/wiki/rosa/index.php/Standaarden_onderwijs Standaarden in het onderwijs (ROSA referentiearchitectuur onderwijs)]
* [http://www.wikixl.nl/wiki/rosa/index.php/Standaarden_onderwijs Standaarden in het onderwijs (ROSA referentiearchitectuur onderwijs)]
* [[Bouwstenen en gebruikte standaarden|Gebruik van standaarden in bouwstenen]] (concept)
* [[Bouwstenen en gebruikte standaarden|Gebruik van standaarden in bouwstenen]] (concept)
*
* De [[Gemeenschappelijke Afspraken Berichten (GAB)]] zijn afspraken voor het harmoniseren van veelgebruikte berichtstandaarden, zoals StUF, SuwiML en de Geo-standaarden.

Versie van 17 mrt 2015 12:41

Een belangrijke politieke drijfveer voor open standaardenbeleid komt uit het inmiddels afgeronde Actieplan Nederland Open in Verbinding. Recentere uitgangspunten van het kabinet zijn de Digitale Agenda.nl en iNUP (Overheidsbrede implementatieagenda voor dienstverlening en e-overheid).

NORA hanteert het principe AP08: gebruik open standaarden

Een standaard is gedefinieerd in NORA als: "Een set van regels die beschrijft hoe mensen materialen, producten, diensten, technologieën, taken, processen en systemen dienen te ontwikkelen en beheren.". Standaarden maken systemen beter koppelbaar. Overheden gebruiken bij voorkeur open standaarden, die vrij te gebruiken zijn en waarbij ieder aanpassingen kan aandragen.

NORA helpt projecten bij het vinden van de juiste standaarden (en herbruikbare bouwstenen) te vinden voor een dienst. Daarnaast adviseert NORA andere overheden over de bruikbaarheid van standaarden.

Bij de aanbesteding van IT heeft de inkoop-functie een belangrijke rol. Kijk op de onderliggende pagina voor hulp bij verwerving van veel voorkomende typen producten.

Governance binnen de overheid[bewerken]

Het het Forum Standaardisatie is ingesteld voor de bevordering van standaardisatie in de uitwisseling tussen overheden onderling en met burgers en bedrijven, en hergebruik van standaarden. Daarvoor worden afspraken gemaakt, zoals welke standaarden onder een 'pas toe of leg uit'-regime vallen voor overheden. De regieraad interconnectiviteit geeft op bestuurlijk niveau hier opdracht voor. Daarnaast worden in domeinen vaak specifieke afspraken gemaakt, zoals in NORA dochters. Binnen het Rijk bestaat bij voorbeeld een I-standaardisatie Commissie.

Overzichten van standaarden[bewerken]