Starten met zaakgericht werken

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Bij de start met Zaakgericht werken is het belangrijk om een keuze te maken in de aanpak. Vertrek je vanuit de behoefte om bestaande processen te verbeteren of vanuit de wens om de huidige processen te vernieuwen? In het eerste geval past een verbeteraanpak. In het tweede een volledig herontwerp van de processen.

Bij een keuze voor het verbeteren van bestaande processen zijn er twee varianten: een keuze voor 1 generiek dienstverleningsproces of voor een beperkt aantal processen.

Deze drie varianten (de Dordtse methode met 1 generiek dienstverleningsproces, de beperkte e-procesvariant met een 7-tal processen en de uitgebreide e-procesvariant met een klantproces per product) zijn beschreven in de Startnotitie Zaak- en procesgericht werken met GEMMA. Elke variant kent voor- en nadelen. Om in een beperkte tijd het Zaakgericht werken te implementeren en een uniforme dienstverlening te kunnen aanbieden leent de Dordtse methode zich goed.

Voor alle varianten geldt dat het Zaakgericht werken:
- in een keer kan worden geintroduceerd of in stappen (afhankelijk van de organisatie per afdeling/systeem, per kanaal of per gebeurtenis)
- er een keuze gemaakt kan worden in een bottom-up aanpak of een topdown-aanpak

Waar je ook start, zet eens de bril van jouw klant op. Wat merkt deze van Zaakgericht werken? Waar levert Zaakgericht werken het meest effect voor hem of haar op?