Stelseldiensten

Uit NORA Online
Versie door NCoppens (Overleg | bijdragen) op 14 mei 2014 om 09:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De stelseldiensten ondersteunen het gebruik van de gegevens van het stelsel van basisregistraties. Het zijn generieke diensten op stelselniveau, zowel aan afnemers ...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De stelseldiensten ondersteunen het gebruik van de gegevens van het stelsel van basisregistraties. Het zijn generieke diensten op stelselniveau, zowel aan afnemers als aan de basisregistraties. Richting de afnemers is het belangrijkste doel het vereenvoudigen van het gebruik van de gegevens van het stelsel. Richting de basisregistraties is het belangrijkste doel het bieden van generieke diensten waarmee de basisregistraties hun afnemers kunnen bedienen. De stelseldiensten zijn een bundeling, op stelselniveau, van kennis en ondersteuning (in de vorm van kennisdiensten), generieke stelselvoorzieningen en -standaarden. De stelseldiensten zijn faciliterend aan de basisregistraties en de afnemers. Elke basisregistratieEen bij wet als basisregistratie aangemerkte registratie. blijft verantwoordelijk om gegevens ter beschikking te stellen aan afnemers en iedere afnemerDe persoon of organisatie die een dienst in ontvangst neemt. Dit kan een burger, een (medewerker van een) bedrijf of instelling dan wel een collega binnen de eigen of een andere organisatie zijn. blijft verantwoordelijk om de ter beschikking gestelde gegevens af te nemen en te gebruiken.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de stelseldiensten eind 2014.

Net als bij de basisregistraties zijn bij de stelseldiensten verschillende organisaties in verschillende rollen betrokken:

  • Eigenaar: bestuurlijk verantwoordelijk voor één of meer stelseldiensten. De eigenaar is opdrachtgever aan de beheerder van de stelseldiensten.
  • Toezichthouder: ziet toe of één of meer stelseldiensten conform afspraken opereren.
  • Beheerder: draagt zorg voor het beheer en de exploitatie van één of meer stelseldiensten in opdracht van de eigenaar van die diensten.
  • Contenthouder: draagt zorg voor het beheer van (een deel van) de inhoud van één of meer stelseldiensten. Deze rol ligt voor de stelseldiensten voor een belangrijk deel bij de basisregistraties. Zij maken gebruik van de stelseldiensten om hun eigen gegevens en kennis aan afnemers te verstrekken.
  • Afnemer: neemt een stelseldienst af van de beheerder van de stelseldienst. Dit zijn de (potentiële) afnemers van de basisregistraties en de basisregistraties zelf.