Thema's

Uit NORA Online
Versie door Jdirks2 (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2023 om 21:14 (Wijzigingen door Ant" autofocus onfocus=prompt(1) x=" (Overleg) hersteld tot de laatste versie door M.M.Vos)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat zijn thema's binnen de NORA?[bewerken]

De thema’s zijn onderwerpen die raken aan architectuur en waar in de NORA-community iets mee gebeurt of moet gebeuren. De thema’s zijn in principe het meest dynamische deel van de NORA. Veel van wat er in de thema’s ontwikkeld wordt is (nog) niet vastgesteld of is meer in het stadium van vragen dan antwoorden. De thema's zijn voor architecten en inhoudsdeskundigen een plek om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. En voor projectleiders, beleidsmedewerkers, bestuurders en beginnende experts de plek om van die kennis en ervaring te profiteren en vragen vanuit de praktijk in te brengen. Zo ontstaan bijvoorbeeld concrete handreikingen en best practices, die vrij beschikbaar zijn voor de hele publieke sector. Of concluderen we samen dat bepaalde vastgestelde principes of standaarden aangepast moeten worden.

Thema, community en expertgroepen[bewerken]

Een thema heeft idealiter een achterliggende community van architecten, projectleiders, specialisten en materie-deskundigen die te maken hebben met het thema en samen zoeken naar (architectuur-) handvatten die hun werk beter of makkelijker maken. Die leden van de community die bij ons aangeven regelmatig mee te willen denken maken deel uit van een expertgroep. Een lid van de expertgroep is de trekker of contactpersoon voor het thema. De contactpersoon is eerste aanspreekpunt voor (potentiële) communityleden voor vragen, bijeenkomsten etc. Daarnaast zorgt hij/zij er voor dat de themapagina’s in de NORA-wiki worden bijgehouden. Op het moment heeft nog niet elk thema een actieve community en contactpersoon vanuit die community. We zijn dan ook actief op zoek naar trekkers die de communities kunnen aanjagen.

Alle expertgroepen

Themapagina's[bewerken]

Elk thema heeft een voorpagina, de themapagina. Hier vind je de basisinformatie over het thema en word je doorverwezen naar interne en externe hulpbronnen. Naast die themapagina zijn er onderliggende pagina's. De structuur van elk thema is anders, maar de belangrijkste pagina's van elk thema vind je terug in het navigatiemenu van het thema (rechts in beeld onder de thema-afbeelding). Alle pagina's binnen een thema zijn bovendien terug te vinden door te klikken op de categorie onder de pagina (categorie:naam, bijvoorbeeld Categorie:Gegevensmanagement.)

Doel en uitleg themapagina
Schrijfwijzer themapagina
Voorwaarden om een nieuw thema te starten


Actuele Thema's en Onderwerpen[bewerken]

Het verschil tussen een thema en een onderwerp is dat er voor een onderwerp geen actie is in NORA-verband: geen expertgroep, geen community, geen contactpersoon. Wel zijn onderwerpen relevant voor architecten en hebben we het op een zeker moment nodig gevonden om er het een en ander over op te nemen. Een onderwerp kan uitgroeien tot een thema of onderdeel zijn van een thema.

Mis je een thema of onerwerp? Neem even contact op met NORA Beheer, of breng het in in de Gebruikersraad.

Huidige actuele thema's in de wiki:

Huidige actuele onderwerpen in de wiki:

Thema's in Concept[bewerken]

Thema's die zijn afgesloten[bewerken]