Versiebeheer NORA

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 17 dec 2021 om 13:16 (→‎Referenties: verwijderd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voorheen bestond NORA alleen als een papieren document, met NORA 3.0 als laatste versie. Versies 1.0, 2.0 en 3.0 verschilden in opzet significant van elkaar. Met de publicatie in de wiki, wordt van deze versienummering afgestapt. De wiki ontsluit nu de geldige versie van NORA en biedt tegelijkertijd ruimte om wijzigingsvoorstellen voor te bereiden. Elementen (pagina's in de wiki) kunnen individueel worden geupdatet zonder dat er een volledig nieuwe NORA wordt gepubliceerd.

Gepubliceerde versie[bewerken]

U komt standaard binnen op de geldende versie van een pagina, goedgekeurd door het secretariaat van NORA namens de NORA Architectuur Board. Aanpassingen veroorzaken een nieuwe, conceptversie die door het secretariaat gepubliceerd kan worden.

Versiebeheer in de wiki[bewerken]

Versiebeheer is een fundamenteel onderdeel van dit platform.

Pagina's (elementen) kunnen onafhankelijk van elkaar gewijzigd worden. Van al deze wijzigingen wordt de historie bijgehouden, hierdoor is te zien welke versie op welk moment geldig was en is de ratio achter wijzigingen terug te vinden. Bij elke pagina kan bovenaan gekozen worden voor 'Geschiedenis bekijken'. Zo kan ook de nieuwere versie vergeleken worden met een oudere: u ziet precies welke regels toegevoegd dan wel gewist zijn.

Goedkeuring[bewerken]

Eindverantwoordelijke voor publicatie van NORA is de NORA Gebruikersraad. NORA Beheer) draagt wijzigingen met grote impact voor aan de Gebruikersraad. Het gaat dan met name over de bindende afspraken van NORA. No regrets wijzigingen en actualisaties zonder inhoudelijke impact kan NORA Beheer zelfstandig doorvoeren. Inhoudelijke wijzigingen aan thema's en beschrijvende pagina's zijn de verantwoordelijkheid van inhoudelijke eigenaren (expertgroep of thema-contactpersoon, beheerder van een voorziening et cetera), waar nodig in overleg met NORA Beheer en de NORA Gebruikersraad.