WPA2 Enterprise

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 28 jul 2021 om 16:37 (internetconsultatie verwijderd, verplicht en actueel)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Onderdeel van
Lijsten & Verwijzingen
Contact
NORA Beheer
nora@ictu.nl
Status
Actueel
Status is afgeleid van Status bij Forum Standaardisatie (Verplicht (pas toe leg uit)
Naam
WPA2 Enterprise
ID

WPA 2 Enterprise

Type

Standaard

Publicatiedatum
2016/02/02
Versie
Versie 2 (802.11)
Wijzigingsdatum
Laag Vijflaagsmodel
Deze informatie is (deels) overgenomen van forumstandaardisatie.nl.
Schaduwkopie: WPA2 Enterprise


Steeds meer komt het voor dat medewerkers van overheidsorganisaties WiFi-toegang nodig hebben op andere locaties dan hun eigen werkplek. Als de gastlocatie WiFi-toegang biedt met een gedeeld wachtwoord, dan moeten zij handmatig een verbinding maken met het WiFi-netwerk door het gedeelde wachtwoord in te geven. Dit is onveilig en inefficiënt.

WPA2 Enterprise (Wi-Fi Protected Access II Enterprise) maakt het mogelijk dat gebruikers automatisch en veilig toegang krijgen tot aangesloten WiFi-netwerken via authenticatie op basis van bestaande identiteitsgegevens. Diensten zoals Govroam, Rijk2Air en Eduroam maken al gebruik van WPA2 Enterprise, en bieden WiFi-toegang met een hoog beveiligingsniveau zonder dat de gebruiker extra handelingen hoeft te verrichten.

De standaard specificeert de beveiligingsmechanismen bij het tot stand brengen van toegang tot een WiFi-netwerk. De standaard is noodzakelijk om op eenvoudige wijze gebruikers toegang tot WiFi-netwerken te verlenen en biedt een veilige authenticatie- en vercijferingstechniek voor WiFi-verbindingen. De WPA2-Enterprise standaard refereert naar een aantal andere standaarden:

  • EAP: standaard voor authenticatie over een point-to-point-verbinding, bijvoorbeeld tussen een WiFi-gebruiker en een access point.
  • IEEE 802.1X: standaard om EAP te gebruiken op een WiFi-netwerk.
  • RADIUS: maakt het mogelijk om toegang te verlenen op basis van de identiteit van de gebruiker.
  • Nut: WPA2 Enterprise maakt het mogelijk dat gebruikers automatisch en veilig toegang krijgen tot aangesloten WiFi-netwerken. Ook als deze WiFi-netwerken zich buiten de eigen organisatie bevinden. De authenticatie vindt plaats op basis van bestaande identiteitsgegevens van de gebruiker, hierdoor hoeven gebruikers niet opnieuw in te loggen. Met het gebruik van WPA2 Enterprise is ook de integriteit van de netwerkverbinding geborgd.

Dienstverleners zoals Rijk2Air, Govroam en Eduroam maken gebruik van WPA2 Enterprise.

  • Werking: Bij WPA2 Enterprise spelen drie partijen een rol: de ‘gebruiker’, de ‘Identity Provider (IdP)’ en de ‘Service Provider (SP)’. Zodra een gebruiker contact maakt met het betreffende WiFi-punt toetst de SP (beheerder van het WiFi-punt) op basis van de inloggegevens bij de IdP (de thuisorganisatie van de gebruiker) de identiteit van de gebruiker. Na positieve verificatie van de identiteit van de gebruiker, wordt toegang verleend tot het WiFi-netwerk zonder dat aanvullende inlog noodzakelijk is.

De WPA2 Enterprise standaard refereert naar een aantal andere standaarden:

  • EAP: standaard voor authenticatie over een point-to-point-verbinding, bijvoorbeeld tussen een WiFi-gebruiker en een accesspoint.
  • IEEE 802.1X: standaard om EAP te gebruiken op een WiFi-netwerk.
  • RADIUS: maakt het mogelijk om toegang te verlenen op basis van de identiteit van de gebruiker.


Waar toepasbaar

  • Functioneel toepassingsgebied: WPA2 Enterprise moet worden toegepast op het tot stand brengen van toegang tot WiFi-netwerken, met uitzondering van openbare netwerken voor gastgebruik (zie voor een nadere toelichting hieronder bij Toelichting bij opname).
  • Organisatorisch werkingsgebied:

Meer informatie

Realiseert

Lijst Open Standaarden voor Pas Toe of Leg Uit

Toepassing in voorzieningen en bouwstenen

VoorzieningToelichtingOordeelRelevantieVolgens bronGepubliceerd op
DWR (Digitale Werkomgeving Rijksdienst)Op de wifivoorziening wordt deze standaard toegepast. Wifi wordt door SSC-ICT als voorziening geleverd in de kantoorpanden waar SSC-ICT IT-dienstverlener voor het pand is (IDV-P).voldoetvan toepassingMonitor Open Standaarden 201927 maart 2020
ODC-NoordDeze standaard is toegepast waar ODC-Noord wifi gebruikt. voldoetvan toepassingMonitor Open Standaarden 201927 maart 2020
Toelichting: Bouwstenen en gebruikte standaarden