AES

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


Standaard.png
Naam: AES
ID:
Type: Standaard

Versie: FIPS 197


De AES-standaard is een versleutelingstechniek voor de bescherming van de vertrouwelijkheidDe eigenschap dat informatie niet beschikbaar wordt gesteld of wordt ontsloten aan onbevoegde personen van opgeslagen en verzonden data en is de vervanger van de verouderde DES standaard.

AES wordt zowel binnen Nederland als wereldwijd zeer veel en op, op zeer veel verschillende wijzen gebruikt. Voorbeelden van het gebruik zijn:

 1. In programma's zoals WinRAR, WinZip, PowerArchiver, e.d. wordt AES als encryptie aangeboden.
 2. AES wordt toegepast voor beveiliging (WPA2) in draadloze netwerken (Wifi), zie IEEE 802.11i.
 3. AES wordt toegepast voor het versleutelen van gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd voor verzending over het internet, https verkeer etc.
 4. In hardware voor netwerken wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van AES.

AES is ontwikkeld door het National institute of technology and standards (NIST), een federaal agentschap binnen het U.S. Departement of Commerce en is inmiddels ook opgenomen door ISO.

Hulpmiddel: ENISA algorithms key size and parameters report 2014

AES wordt op zeer veel verschillende wijzes gebruikt. In programma's zoals WinRAR, WinZip, PowerArchiver, e.d. wordt AES als encryptie aangeboden. AES wordt ook toegepast voor beveiliging (WPA2) in draadloze netwerken (Wifi), zie IEEE 802.11i. Zie ook :

 • https verkeer
 • TLS 1.1/TLS 1.2 / SSL verkeer
 • In hardware versleuteling (cryptoboxen) voor netwerken
 • Versleuteling van bijv. XML berichtenverkeer

De AES standaard is kosteloos te verkrijgen bij het NIST. De ISO/IEC 10116 is niet kosteloos en kan alleen via een bestelprocedure verkregen worden.

Waar toepasbaar

 • Toepassingsgebied: Versleutelingstechniek voor de bescherming van de vertrouwelijkheidDe eigenschap dat informatie niet beschikbaar wordt gesteld of wordt ontsloten aan onbevoegde personen van de opgeslagen en verzonden data.
 • Werkingsgebied:


Meer informatie

specificatiedocument FIPS 197

 • Beheerorganisatie: National institute of technology and standards (NIST)Gerelateerd

TLS


Toepassing in voorzieningen en bouwstenen

Er is nog geen informatie over toepassing van deze standaard opgenomen in NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur.

Toelichting: Bouwstenen en gebruikte standaarden

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen