AES

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


Standaard.png
Naam: AES
ID:
Type: Standaard
Versie: FIPS 197
Deze informatie is (deels) overgenomen van forumstandaardisatie.nl.
Schaduwkopie: FS:AES
Versleutelingstechniek


De AES-standaard is een versleutelingstechniek voor de bescherming van de vertrouwelijkheidDe eigenschap dat informatie niet beschikbaar wordt gesteld of wordt ontsloten aan onbevoegde personen van opgeslagen en verzonden data en is de vervanger van de verouderde DES standaard.

AES wordt zowel binnen Nederland als wereldwijd zeer veel en op, op zeer veel verschillende wijzen gebruikt. Voorbeelden van het gebruik zijn:

 1. In programma's zoals WinRAR, WinZip, PowerArchiver, e.d. wordt AES als encryptie aangeboden.
 2. AES wordt toegepast voor beveiliging (WPA2) in draadloze netwerken (Wifi), zie IEEE 802.11i.
 3. AES wordt toegepast voor het versleutelen van gegevens voor verzending over het internet, https verkeer etc.
 4. In hardware voor netwerken wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van AES.

AES is ontwikkeld door het National institute of technology and standards (NIST), een federaal agentschap binnen het U.S. Departement of Commerce en is inmiddels ook opgenomen door ISO.

Hulpmiddel: ENISA algorithms key size and parameters report 2014

AES wordt op zeer veel verschillende wijzes gebruikt. In programma's zoals WinRAR, WinZip, PowerArchiver, e.d. wordt AES als encryptie aangeboden. AES wordt ook toegepast voor beveiliging (WPA2) in draadloze netwerken (Wifi), zie IEEE 802.11i. Zie ook :

 • https verkeer
 • TLS 1.1/TLS 1.2 / SSL verkeer
 • In hardware versleuteling (cryptoboxen) voor netwerken
 • Versleuteling van bijv. XML berichtenverkeer

De AES standaard is kosteloos te verkrijgen bij het NIST. De ISO/IEC 10116 is niet kosteloos en kan alleen via een bestelprocedure verkregen worden.

 • Nut: De AES-standaard is een versleutelingstechniek voor de bescherming van de vertrouwelijkheidDe eigenschap dat informatie niet beschikbaar wordt gesteld of wordt ontsloten aan onbevoegde personen van opgeslagen en verzonden data en is de vervanger van de verouderde DES standaard.Waar toepasbaar

 • Functioneel toepassingsgebiedDe omschrijving van het functionele gebruik van de voorziening: Versleutelingstechniek voor de bescherming van de vertrouwelijkheidDe eigenschap dat informatie niet beschikbaar wordt gesteld of wordt ontsloten aan onbevoegde personen van de opgeslagen en verzonden data.
 • Organisatorisch werkingsgebiedHet domein (organisatorisch, taakvelden) binnen de overheid waarin het element (principe, standaard, voorziening..) wordt of kan worden toegepast. Bijvoorbeeld: gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, zorginstellingen, primair onderwijs.:

Meer informatie

Gerelateerd

TLS, TLS

Realiseert

Lijst Open Standaarden - Aanbevolen