ASN.1

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


Standaard.png
Naam: ASN.1
ID:
Type: Standaard

Versie: ISO/IEC 8824-1:2008


ASN is een standaard manier voor het beschrijven van data die binnen een netwerk verzonden of ontvangen worden.

Abstract syntax notation one (ASN.1). ASN.1 wordt veel gebruikt voor het beschrijven van X.509 certificaten en de toepassing ervan. Voorbeeld van een toepassing is RSA public key voor beveiliging van het transactieverkeer in de elektronische handel. Hiernaast beschrijft deze standaard rollen en structuren om data in telecommunicatie en computer netwerken te representeren, te coderen, over te brengen en te decoderen. Hierdoor is het mogelijk grote hoeveelheden gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd geautomatiseerd te valideren aan de hand van specificaties met behulp van software tools.

Het toepassingsgebiedDe omschrijving van het functionele gebruik van de voorziening van ASN.1 is in principe breder. Maar voor een van de toepassingsgebieden: de berichtenuitwisseling via internet en telecom operators, is het inmiddels achterhaald. Hiervoor is tegenwoordig TCP/IP de gangbare standaard, aangevuld met bijvoorbeeld IPsec.

Waar toepasbaar

  • Toepassingsgebied: het beschrijven van X.509 certificaten en de toepassing ervan.
  • Werkingsgebied:


Meer informatie  • Beheerorganisatie: ISO

Toepassing in voorzieningen en bouwstenen

Er is nog geen informatie over toepassing van deze standaard opgenomen in NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur.

Toelichting: Bouwstenen en gebruikte standaarden

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen