Alle groepen binnen NORA

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Actuele groepen[bewerken]

Hieronder staat een overzicht van alle formele groepen die op dit moment actief zijn binnen de NORA Familie. Als je op een groep klikt kom je op een pagina met meer informatie. Daar vind je onder meer de contactpersoon, de mogelijkheid om je aan te melden en een overzicht van alle bijeenkomsten die gepland staan of al zijn geweest (vaak inclusief verslagen).

Groepen in oprichting[bewerken]

Types groepen uitgelegd[bewerken]

NORA Gebruikersraad[bewerken]

De NORA Gebruikersraad is het besluitvormende orgaan van de NORA Familie. Iedereen die de NORA actief gebruikt, rechtstreeks of door toepassing en hergebruik in de eigen architectuurafspraken, is in principe welkom als lid. Lidmaatschap is echter niet vrijblijvend en de raad streeft naar een goede vertegenwoordiging van domeinen, architecturen, organisaties en expertisegebieden.

Expertgroep[bewerken]

Een Expertgroep bestaat uit mensen die in een bepaald thema, onderwerp of aspect van architectuur geïnteresseerd zijn en hun expertise inzetten (en uitbreiden) om het verder uit te werken. Je hoeft geen groot expert op het hele onderwerp te zijn bij het binnenstappen van een expertgroep, de expertise komt voort uit het samenkomen van verschillende invalshoeken en ervaringen en kan bovendien ook door de tijd opgebouwd worden. Expertgroepen kunnen formeel worden ingesteld door de NORA Gebruikersraad, al dan niet met een specifieke opdracht, of informeel ontstaan binnen de NORA community. In het tweede geval wordt de Gebruikersraad wel gevraagd om in te stemmen met de oprichting, zij beoordelen of dit past binnen het lopende jaarplan en de prioriteiten.

Werkgroep[bewerken]

In de beginjaren van NORA was Werkgroep de term voor wat we nu Expertgroep noemen. Anno 2024 zijn Werkgroepen vooral kleinere groepjes binnen een expertgroep, die samen een onderdeel uitwerken of een product opleveren.

Communities[bewerken]

Soms is het zinvol om binnen de brede community van alle architecten en architecturen in de publieke sector een deelcommunity te starten. Communities draaien om contacten leggen, met elkaar meedenken en kennis met elkaar delen. Het grote verschil met expert- en werkgroepen is dat een community niet rechtstreeks eigenaar is van een inhoudelijk onderwerp op noraonline, die ze beheren en doorontwikkelen. Natuurlijk kan kennis die gedeeld wordt binnen een community soms ook geplaatst worden op noraonline, maar het is ook prima als het alleen de leden aan het denken zet over hun eigen werk en vakmanschap of hun individuele expertise vergroot.

Oude groepen[bewerken]

De volgende groepen zijn niet meer actief, omdat ze hun opdracht voltooid hadden, vervangen zijn door andere groepen of er niet genoeg animo meer voor was:

 Status actualiteitStatus toelichting
API-communityUitgefaseerd
Architectuur-community Toezicht Inspectie Opsporing Handhaving (@TIOH)Uitgefaseerd
Expertgroep InternationaalUitgefaseerd
Expertgroep KetensturingUitgefaseerd
Expertgroep SemantiekVervangenHet expertiseveld van deze expertgroep is opgegaan in de Expertgroep Gegevensmanagement
MarktpartijenUitgefaseerd
Werkgroep AP17Uitgefaseerd
Werkgroep GegevensuitwisselingUitgefaseerd
Werkgroep GegevenswoordenboekenUitgefaseerdDeze werkgroep is niet langer actief als apart gremium
Werkgroep KernwaardenUitgefaseerd
Werkgroep NORA Architectuur PrincipesUitgefaseerd