Alles wat je wilt weten over de Redesign 2024
- Onderdeel van
- Over NORA
- Contact
- NORA Beheer
- nora@ictu.nl
- Status
- Actueel
Op deze pagina vind je alles wat je over de redesign 2024 wilt weten en nog veel meer...
Doelen redesign[bewerken]
In de eerste Voortgangsreportage aan de NORA Gebruikersraad op 9 april zijn de volgende doelen genoemd en goedgekeurd:
- Blijven voldoen aan actuele wetgeving en ontwikkelingen
- Kennis beter vindbaar en bruikbaar maken voor de gebruikers
- Nieuwe functionaliteiten toevoegen
- Bewuste inzet van de website als uithangbord van het grote verhaal van NORA en de NORA Familie
- Beheer door een klein team realistisch en haalbaar houden
Testomgeving live[bewerken]
Inmiddels staat er een testomgeving live voor de redesign: https://nora2.wikixl.nl/index.php/NORA_online. Er zijn voorlopig nog niet veel verschillen met noraonline, maar we zijn al wel begonnen met het testen van bepaalde voorstellen en keuzes. Smartcomments & Archimedes (Archimate) staan al aan als nieuwe functionaliteit. Skin en menustructuur zijn nog hetzelfde als oude versie, zodra we helder hebben wat we willen kan daar aan begonnen worden. Configuratie & inhoud zijn nog grotendeels hetzelfde als oude versie, een aantal extra eigenschappen is aangemaakt of aangezet in de configuratie om ze te testen.
De website is toegankelijk voor iedereen met een bestaand gebruikersaccount op noraonline, met dezelfde inloggegevens. Heb je geen toegang maar wil je wel kijken / meetesten? Vraag het dan even aan via nora@ictu.nl.
Meedoen: Brainstorms, demodagen en oproepen[bewerken]
Demodagen[bewerken]
In de maanden mei, juni, juli, augustus en september zijn er een vijftal demodagen. Van elke demodag komt na afloop de presentatie beschikbaar.
- Demodag NORA Redesign mei 2024, (presentatie 1 (PDF, 565 kB))
- Demodag NORA Redesign juni 2024, (presentatie 2 (PDF, 535 kB))
- Demodag NORA Redesign juli 2024, (presentatie 3 (PDF, 1,01 MB))
- Demodag NORA Redesign augustus 2024, (presentatie 4 (PDF, 522 kB))
- Demodag NORA Redesign september 2024, (presentatie 5 (PDF, 407 kB))
- Demodag NORA Redesign november 2024
Brainstorms[bewerken]
Er zijn inmiddels 3 brainstorms geweest, via Teams en het Mirobord Brainstorms:
- Dilemma 2: Zelfde onderwerp, verschillend doel.
- Dilemma 5 - uitwerking: Tijdreizen & archief.
- Brainstorm Communityplatform
De (eerste) conclusies die we daar als team uit getrokken hebben staan op Conclusies brainstorms Redesign.
Op 17 september staat een Brainstorm gepland over de mogelijkheden en impact van gebruik van Archimate platen op noraonline via de wiki-module Archimedes. In eerste instantie zoeken we hiervoor mensen die al ervaring hebben het publiceren van in Archimate uitgewerkte architectuurplaten/producten in een semantische mediawiki, via Archimedes of op een andere manier. Als we in die brainstorm de (on-)mogelijkheden goed op een rijtje hebben kan een tweede brainstorm volgen voor een bredere groep waarin we de impact op de manier van werken in de community in kaart brengen en een aanzet doen voor afspraken / requirements voor de manier waarop we met Archimedes en Archimate gaan werken.
Oproep: Ervaringen met Archiefoplossing GEMMA / WILMA[bewerken]
Uit de brainstorm rond Archief komt de actie om de oplossing te onderzoeken die de GEMMA en de WILMA op dit moment gebruiken, een archiefweb-website. We horen daarom graag van mensen die wel eens oudere architectuurinformatie nodig hebben of deze oplossing voldoet aan hun behoeften. Ben jij bereid om 15 minuten rond te kijken in het archief van GEMMA of WILMA en je bevindingen te geven?
- Archief GEMMA uitleg archief gemmaonline.archiefweb.eu
- Archief WILMA wilmaonline.archiefweb.eu
- Stuur je bevindingen naar nora@ictu.nl.
Alvast bedankt!
Herhaalde oproep: Praktijktoets SmartComments[bewerken]
We zoeken groepen die in augustus of september:
- samen gaan werken aan nieuwe content
- of bestaande content willen vernieuwen
- en/of een reviewronde van content gepland hebben
Zie SmartComments extensie voor meer informatie.
Eerste voorstellen & onderbouwing keuzes[bewerken]
[bewerken]
We hebben een nieuwe hoofdstructuur gekozen, die de primaire navigatie zal vormen voor de vernieuwde noraonline: een indeling in zes hoofdkoppen voor de kennis die op noraonline gedeeld wordt, plus een footer met navigatieopties die niet inhoudelijk zijn maar wel vanuit alle pagina's vindbaar horen te zijn. Onder elke hoofdkop vallen verschillende subpagina's, die ook nog via het navigatiemenu te vinden zijn. Klik je van daaruit door naar een pagina die meer verdiepend is dan staat die niet in de navigatiemenu's maar is de subkop er boven gemarkeerd. De hoofdkoppen zijn inmiddels vastgelegd, de subkoppen worden in de loop der tijd vastgesteld. Het is de bedoeling dat de hoofdkoppen lang stabiel blijven, maar de subkoppen en volgorde daarvan waar nodig mee kan veranderen met de community en content.
[bewerken]
- Referentiearchitectuur
De uitwerking van het vijflaagsmodel als basisindeling van de architectuurcontent. Al het DNA van de NORA Familie per laag gefilterd bij elkaar.
- Grondslagenlaag
- Organisatielaag
- Informatielaag
- Applicatielaag
- IT-Infrastructuurlaag
- Kennismodel: Tweede ingang via het Kennismodel (elementtypen). Deze ingang lijkt meer op de oude navigatie en maakt het makkelijker om bijv. alle standaarden te vinden of een andere filtering toe te passen dan het Vijflaagsmodel.
- Beleidskaders
- Begrippen
- Standaarden
- Bouwstenen
- ..
NB: Je vindt een individuele standaard, bouwsteen et cetera dus via beide routes terug!
- Kennisdeling: Toegang tot alle actuele thema’s (en overige onderwerpen).
- Thema's & onderwerpen
- NORA Familie: Verhoudingen binnen de Familie en daarbuiten: EU architectuur, overheidsarchitecturen, ADO/GA (n.n.t.b.), Expertgroepen (en overige groepen)
- EU Architectuur
- Overheidsarchitecturen
- (Expert-)groepen
- Toolbox: Alles wat de architect kan gebruiken in zijn werk, zoals PSA template, voorbeeldproducten, handreikingen et cetera.
- PSA
- Vijflaagsmodel (het model zelf dus, niet de uitwerkingen)
- Handreikingen
- Vakmanschap: Alles wat de architect kan gebruiken om het eigen vakmanschap bij te houden, zoals opleidingen, community beginnend overheidsarchitecten et cetera.
- Community beginnend overheidsarchitecten
- Opleidingen
- ..
[bewerken]
In de footer komt navigatie naar zaken die wel gerelateerd zijn aan de NORA (en NORA Familie), maar niet architectuur-inhoudelijk zijn. Wat hier precies komt te staan ligt nog niets vast en zullen we ook aan kunnen passen op basis van de eerste gebruikerstests, maar het huidige voorstel is:
- Homepagina
- Contact
- Help
- Groepen (alle groepen binnen NORA, formeel of informeel)
- Gebruikersprofielen (moet een soort smoelenboek worden waarin je logische contactpersonen terugvindt)
- Over NORA
- Actueel
- Nieuws
- Agenda
- Nieuwsbrief
- RSS feed
- Social media
Keuze: we verbinden de content expliciet met de community[bewerken]
We willen op de inhoudelijke pagina's van noraonline veel explicieter dan tot nu toe het geval is de community tonen waar de kennis vandaan komt. Dat heeft vier doelen:
- Het wordt makkelijker om de juiste personen te vinden als je vragen hebt, een peer-reviewer zoekt of de impact van je eigen voorstellen op bepaalde organisaties of domeinen wilt onderzoeken.
- Bezoekers kunnen gemakkelijker inschatten of ze bepaalde kennis willen gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze de community groot genoeg en levend genoeg vinden of de deelnemers als autoriteiten beschouwen.
- De website doet beter recht aan dynamiek en stabiliteit: Hoewel de inhoud van de kennis die we delen door de jaren heen verandert en de structuur daarvan dus ook zal meebewegen, blijft een flinke kern van de community stabiel.
- Het wordt makkelijker om te verantwoorden naar lijnmanagers en opdrachtgevers dat je tijd investeert in NORA. Actieve deelnemer kunnen hun bijdrage letterlijk zichtbaar maken en een profiel opbouwen als overheidsarchitect, niet alleen als architect van een enkele organisatie. Aansluiten bij die community is dus een investering in je professionele netwerk (en dat van je organisatie) voor de lange termijn en niet alleen maar een korte termijn afweging van tijd versus direct inhoudelijk resultaat.
Onderbouwing van deze keuze komt o.a. uit de Brainstorm Redesign Communityplatform en de Conclusies brainstorms Redesign.
Waaruit blijkt deze keuze?
- Statusblokje op elke (landings-)pagina met de contactpersoon en automatische informatie hoeveel mensen er een wijziging hebben gedaan, hoeveel wijzigingen er zijn en wanneer de laatste wijziging was.
- Gebruikers en Groepen worden deel van het Kennismodel zodat relaties gelegd kunnen worden als semantische eigenschappen en je een invoerformulier krijgt
- Gebruikersprofielen worden verplicht en kunnen naar keuze vrij anoniem worden ingevuld (met een avatar en contact via de wiki zonder dat het werkmailadres getoond wordt) of voorzien worden van contactgegevens naar keuze, interesses et cetera
- Via het gebruikersprofiel kun je doorklikken naar pagina's waar de gebruiker een relatie mee heeft
Voorstel nieuwe functionaliteit: SmartComments[bewerken]
We stellen voor om de extensie SmartComments te installeren in het nieuwe noraonline.nl. De extensie maakt het voor ingelogde gebruikers mogelijk om in een wikipagina opmerkingen te plaatsen en te reageren op opmerkingen van anderen. We verwachten dat dit bijdraagt aan het ontvangen en verwerken van feedback op pagina's, hetzij in een (publieke) reviewronde hetzij in het gezamenlijk doorontwikkelen van bestaande pagina's. Een eerste snelle test is positief, zodra onze testomgeving staat willen we een langere praktijktoets houden met gebruikersgroepen waarin naast het functioneren van SmartComments ook de samenhang met andere manieren van feedback en doorontwikkeling centraal staat: is de extensie een toevoeging op overlegpagina's, maillinks, sandboxes en werkversies van pagina's, of maakt het een deel daarvan overbodig? Waar moeten we aan denken bij de configuratie en documentatie van de extensie en waar zijn aanvullende afspraken nodig?
Meer informatie over de extensie, de bevindingen van de sneltest en deelname aan de praktijktoets vind je op de pagina SmartComments extensie.
Voorstel inhoudelijke indelingen[bewerken]
Op de demodag van 25 juni zijn de eerste voorstellen voor inhoudelijke indelingen van content binnen de wiki gepresenteerd. Het gaat hierbij nadrukkelijk nog niet om een opzet voor navigatie, maar over alle manieren om inhoudelijke doorsneden te maken in de content. Zie ook Indelingen in de wiki voorafgaand aan redesign 2024 voor een indruk welke indelingen op dit moment in gebruik zijn binnen het NORA Kennismodel en Meer informatie indelingsmogelijkheden content op noraonline voor meer uitleg over de typen indelingen en manieren om de indelingen toe te passen zoals filteren.
De komende weken zullen deze voorstellen worden gefinetuned op basis van jullie feedback en verder uitgewerkt richting een eerste versie van structuur en skeleton om te zien waar deze indelingen omgezet kunnen worden in navigatie en/of herkenbaarheid op pagina's waar deze zich in de relevante indelingen bevinden.
Lopend onderzoek nieuwe functionaliteiten: Archimate, Linked Data, Community[bewerken]
Vanuit meerdere gebruikersgroepen is de behoefte uitgesproken om nieuwe functionaliteiten aan de NORA wiki toe te voegen. Hier liggen nog geen concrete voorstellen, maar wordt al wel met groepen belanghebbenden onderzocht wat de mogelijkheden zijn om bepaalde wensen in te willigen en wat de impact daarvan gaat zijn op de andere doelen van de Redesign. Zo is het natuurlijk niet de bedoeling om functionaliteiten te introduceren die niet gebruiksvriendelijk zijn, maken dat we niet meer voldoen aan wettelijke eisen (toegankelijkheid met name) of dat het beheer niet meer te behappen is.
Op dit moment wordt onderzocht:
- SmartComments (voorstel en praktijktoets in gang gezet)
- Archimate-integratie (onderzoek loopt, o.a. door ervaringen vanuit andere leden NORA Familie te verzamelen)
- LinkedData export en mogelijk ook import verder uitbouwen (basale functionaliteit staat al aan, uitbouw wordt onderzocht in samenwerking met Forum Standaardisatie en enkele anderen zoals regels.overheid.nl en Federatief Datastelsel)
- Community functionaliteiten, met name het aanzetten van gebruikersprofielen, inzichtelijk maken van relaties tussen onderwerpen, gremia en gebruikers, aanmaken van gedeelde volglijsten ('vaarroutes'), verbeterde notificatie en filtering nieuwsberichten. (Brainstorm Redesign Communityplatform wordt gepland om te kijken waar de meeste waarde toegevoegd kan worden)
- Optimalisatie zoekfunctie, evt installeren andere interne zoekmachine. (In onderzoek samen met de GEMMA)
Onderbouwing: behoeften, dilemma's, resultaten brainstorms[bewerken]
Op Verzamelde gebruikersbehoeften staat een overzicht van de verzamelde gebruikersbehoeften van de diverse gebruikersgroepen. Deze zijn ook getoetst bij deze gebruikersgroepen. De toetsresultaten zijn daar ook te lezen.
Een deel van deze behoeften zijn 'no regret' verbeteringen: iedereen heeft er baat bij en niemand heeft er last van. Voor een aantal andere behoeften geldt dat ze weliswaar breed gedeeld worden, maar de invoering er van voorzichtig moet gebeuren, bijvoorbeeld omdat:
- Een korte termijn behoefte van het individu botst met de lange termijn behoefte van de community als geheel
- De behoefte van de ene gebruikersgroep kan schuren met die van een ander
- De voorkeuren hoe een behoefte ingevuld kan worden verschillen tussen gebruikers binnen dezelfde gebruikersgroep
We moeten deze dilemma's goed in gedachten houden om te voorkomen dat een verbetering voor de een onverwachts een verslechtering voor de ander betekent. Waar mogelijk zoeken we manieren om alle partijen recht te doen. En waar dat niet kan moet het besluit bewust genomen worden wat er op dat moment de voorrang krijgt en waarom. We organiseren daarom brainstorms over een dilemma of over een concrete situatie/functie waarin we verwachten dat het dilemma een rol speelt. In de beginfase dienen die brainstorms om creatieve oplossingen te verzinnen, in een later stadium leggen we voorgestelde oplossingen voor om de impact te toetsen. Meedenkien? Je kunt je via nora@ictu.nl opgeven als belanghebbende / geïnteresseerde voor een dilemma dat je aan het hart gaat, of de actuele lijst met brainstorms en oproepen in de gaten houden.
Blogs & updates[bewerken]
Hier komt alle publieke communicatie over de redesign en het proces van de redesign te staan.
Voortgangsreportages aan de NORA Gebruikersraad[bewerken]
- Voortgangsrapportage NORA Redesign 2024 per 10 september 2024
- Voortgangsrapportage NORA Redesign 2024 per 4 juni 2024
- Voortgangsrapportage NORA Redesign 2024 per 9 april 2024