Historie

Uit NORA Online
(Doorverwezen vanaf Historie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rightr

Op deze pagina vind je de meest geraadpleegde documenten uit het verleden van NORA.

Alle pagina's uit de Historie[bewerken]

Pagina's in de wiki die niet meer geactualiseerd worden krijgen de Categorie:Historie mee. De informatie op deze pagina's veroudert dus (snel of langzaam) en kan niet langer volledig vertrouwd worden.

Je herkent dit aan het blauwe kader bovenaan de pagina met de tekst "NB: Deze pagina maakt deel uit van de Historie van de NORA en kan verouderde informatie bevatten!" Deze pagina's zijn nog wel beschikbaar in de wiki om het historisch overzicht te behouden.

Pagina's die nog wel geactualiseerd worden hebben ook vaak oudere versies. Je kunt deze bekijken door op het tabblad 'Geschiedenis weergeven' te klikken boven de pagina in kwestie.

Relatie documentatie en wiki[bewerken]

In de beginfasen van de NORA zijn enkele documenten gepubliceerd die aan de basis liggen van de moderne NORA. Na Nora 3.0 is er echter voor gekozen om de meest recente vorm van de NORA niet in documenten op te leveren, maar op gestructureerde wijze bij te houden in deze wiki. Op deze manier is de samenhang tussen de voorheen verschillende documenten, en tussen NORA en gerelateerde architecturen, duidelijker inzichtelijk. De meest vigerende versie van de NORA is dus altijd te vinden in de wiki, niet in aparte documenten. Een verantwoording van de manier waarop de documenten van NORA 3.0 zijn verwerkt in de wiki vindt u hier.

Bronnen en documentatie[bewerken]

Hieronder staat een serie publicaties van de NORA.Documenten die als bron gebruikt zijn voor het totstandkomen van de bestaande principes in deze wiki zijn beschreven en opgenomen als Bron. De overige bestanden zijn rechtstreeks opgenomen als pdf.

NORA 1.0[bewerken]

NORA 2.0[bewerken]

NORA 3.0[bewerken]

In 2009 en 2010 zijn een aantal documenten gepubliceerd onder de noemer NORA 3.0:

Daarnaast zijn nog een aantal dossiers gevormd, zonder verplichtend karakter:

Na NORA 3.0[bewerken]

In de periode 2012-2014 zijn een aantal dossiers toegevoegd:

Uitgefaseerd in RFC 2022[bewerken]

Per 1-1-2023 zijn de Bindende Architectuurafspraken geheel vervangen. De oude afspraken staan in de Historie: