Architecten gezocht voor het uitwerken van implicaties bij (een deel van) de nieuwe NORA Architectuurprincipes

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afbeelding Publieke review Kernwaarden van Dienstverlening en bijbehorende Kwaliteitsdoelen en Architectuurprincipes met tekst GESLOTEN
De eerste stap naar invoering van de nieuwe NORA afspraken was een publieke review. Die is inmiddels gesloten. Deze oproep is een volgende stap richting een volledig wijzigingsvoorstel, inclusief implicaties.


Architecten gezocht voor het uitwerken van implicaties bij (een deel van) de nieuwe NORA Architectuurprincipes[bewerken]

vrijdag 4 februari 2022 - NORA zoekt 12 Solution, Enterprise, Keten- en Business architecten die in maart-mei mee willen werken aan het invullen van implicaties bij (een deel van) de nieuwe Architectuurprincipes van de NORA.

Zijn er nieuwe NORA Architectuurprincipes dan?

Op 1 februari 2022 is de publieke review gesloten over het voorstel om de NORA-architectuurafspraken drastisch te veranderen. De Werkgroep NORA Architectuur Principes werkt hard aan het verwerken van de reviewopmerkingen en verwacht nog dit jaar een definitief voorstel in te dienen bij de NORA Gebruikersraad.

In de huidige versie bevat het voorstel 17 nieuwe Architectuurprincipes, die nog voorzien moeten worden van concrete Implicaties.

Waarom zou ik hier op dit moment tijd in willen investeren?

Om jezelf èn anderen in de toekomst een hoop tijd te besparen. Als de NAP's straks definitief worden ingevoerd, is de toepassing verplicht in de hele publieke sector. De oude Basisprincipes en Afgeleide Principes vervallen dan. Dat betekent dat in alle overheidsorganisaties (en nog een hoop ketenpartners) opnieuw gekeken moet worden naar alle bestaande architecturen: enterprise architectuur van de organisatie zelf en daarvan afgeleide domein- en doelarchitecturen, ketenarchitecturen waar ze bij betrokken zijn, architecturen van de eigen sector of overheidslaag, maar ook PSA's, solution architecturen en de templates die daarvoor gebruikt worden.

Als je nu instapt en meewerkt aan de implicaties:

  • Ben je straks al vertrouwd met de nieuwe principes
  • Sluiten de gepubliceerde Implicaties naadloos aan op je eigen praktijk en die van anderen in je veld
  • Kunnen anderen profiteren van jouw ervaring en expertise, omdat die verwerkt is in de NORA

Aanpak & tijdsinschatting

Drie of vier groepjes bekijken elk een deel van de architectuurprincipes en stellen zo concreet mogelijke implicaties op. Elk groepje bestaat uit vier architecten, waarvan 1 lid van de huidige Werkgroep NORA Architectuur Principes om consistentie en continuïteit te borgen. Elk groepje kijkt naar 4 of 5 principes (NAP 1 t/m 5, NAP 6 t/m 9, NAP 10 t/m 13 en NAP 14 t/m 17). Deelnemers kunnen hun voorkeur aangeven met welke NAP's ze het meeste affiniteit hebben.

Elk groepje komt in de periode maart-mei 3 keer bijeen voor een werksessie van 3 uur. Met voorwerk er bij komt dat neer op een inspanning van ca. 15 uur.

Wie zoeken we?

Solution, Enterprise, Keten- en Businessarchitecten die werken in de publieke sector en architectuurexpertise koppelen aan praktijkervaring in het eigen domein. Het zou mooi zijn om een mix te krijgen van verschillende overheidslagen, beleidsdomeinen en sectoren.

Ben jij zelf niet beschikbaar, of voldoe je niet aan het profiel? Help ons dan door deze oproep door te zetten naar de juiste personen. Dat kan ook op LinkedIn of via Twitter.

Meer informatie & Contact

Heb je interesse of aanvullende vragen, stuur dan een mailtje naar nora@ictu.nl.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.