Architectuur internationaal

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
European Interoperability Reference Architecture vier vlakken zonder uitlichten semantisch vlak.png


In dit thema komen alle architectuuronderwerpen aan de orde die de landsgrenzen overstijgen. Internationale afspraken hebben steeds meer invloed op informatiesystemen van Nederlandse organisaties. Vooral binnen de Europese Unie wordt samenwerking gestimuleerd op digitale dienstverlening.

Waarom is Architectuur internationaal van belang?

Voor overheden die over de grens werken is internationale interoperabiliteitInteroperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving belangrijk. Maar ook lokale organisaties hebben met internationale architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. te maken, omdat architectuureisen via Europese regelgeving ook op hen betrekking kan hebben. Zo zijn veel van de standaarden die overheden toepassen internationaal vastgesteld.

NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur concretiseert Europese projecten voor lokale uitvoering, en geeft input bij doorontwikkeling. We helpen daarom inzicht te verschaffen in Europese ontwikkelingen, afspraken en toepasbare diensten. Maar we helpen ook bij de terugkoppeling van Nederlandse wensen. Wij horen graag over uw knelpunten op internationaal niveau en de impact die internationale ontwikkelingen voor u hebben.Direct aan de slag

Met welke wettelijke en beleidskaders moet je rekening houden? Wat is er vanuit architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. al geregeld qua principes, bouwstenen en standaarden, waardoor je een vliegende start kunt maken?

European Interoperability Reference Architecture (EIRA)
European Interoperability Framework (EIF)
Standaarden internationaal
Bouwstenen internationaal
Actoren en programma's EU
Nederlandse participatie EU
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er zijn diverse overheidsorganisaties die ervaring hebben opgedaan in internationale samenwerking op het gebied van architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen.. U kunt van hun ervaringen leren en direct deelnemen aan de lopende discussies.

Rapport onderzoek naar grensoverschrijdende gegevensuitwisseling mei 2016
→ Interview met Eric Brouwer (NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur) over EIRA in het ICTU-magazine Pulse januari 2016
→ Forum Standaardisatie is betrokken bij verschillende internationale standaardisatie-trajecten.
→ De Rijksdienst voor het Wegverkeer laat de BRV en andere gegevens in het decentraal opgezette EUCARIS aansluiten op andere EU-landen. Daarbij gebruikt het netwerk het Europese IP-netwerk sTESTA.
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Links Architectuur Internationaal:

Interoperability Solutions for Public Administrations (ISA)
EIA (European Interoperability Architecture)
Rapport NORA goes Europe (PDF, 683 kB)
E-SENS (Electronic Simple European Networked Services)
Presentatie Tafel Internationaal 28 november (PDF, 3,44 MB)
Internationaal beleid Geo

Dit thema wordt in de toekomst beheerd door een community van geïnteresseerden en experts:

Expertgroep Internationaal

Contactpersoon is Xander v/d Linde (ICTU),

Xander.Linde@ictu.nl
Contact.png