Artificial Intelligence Act

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onderdeel van
Lijsten & Verwijzingen
Contact
NORA Beheer
nora@ictu.nl
Status
Concept
Op 8 december 2023 bereikten de onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een politiek slotakkoord rond de ontwerpverordening. Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door alle EU-lidstaten en het hele Europees Parlement. De wet treedt daarna na twee jaar in werking.Eigenschappen

BeschrijvingDe Artificial Intelligence Act (Verordening Kunstmatige Intelligentie, AI Act, AIA) is een voorstel voor een Europese verordening van de Europese Commissie die tot doel heeft een gemeenschappelijk regelgevend en juridisch kader voor kunstmatige intelligentie in te voeren.
ToelichtingHet toepassingsgebied van de AIA omvat alle sectoren (behalve militaire) en alle soorten kunstmatige intelligentie. Als productregelgeving verleent het voorstel geen rechten aan individuen, maar regelt het de aanbieders van kunstmatige intelligentiesystemen en entiteiten die er beroepshalve gebruik van maken.

Nog uitgezocht wordt in welke NL W&R deze EU W&R is verankerd.

Meer algemene informatie over AI is te vinden via Digitale Overheid: AI

Voor architecten is AI uitgewerkt in het thema Artificial Intelligence
Externe verwijzinghttps://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52021PC0206
OrganisatieEuropese Commissie
Laag binnen vijflaagsmodel1
Status actualiteitConcept
Status toelichtingOp 8 december 2023 bereikten de onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een politiek slotakkoord rond de ontwerpverordening. Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door alle EU-lidstaten en het hele Europees Parlement. De wet treedt daarna na twee jaar in werking.
Publicatiedatum2023-12-20

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt