Automatische dienstverlening

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
"Relatie Afgeleid principe 23, realiseert Basisprincipe 1"
 
Afgeleid principe.png
Afgeleide principes zijn principes die volgen uit de NORA-basisprincipes en die een verdere concretisering van die basisprincipes beogen.

Eigenschappen

IDAP23
StellingDe dienst wordt na bepaalde signalen automatisch geleverd.
RationaleHet gebruik en gemak van de dienst neemt toe wanneer deze geleverd wordt zodra er een signaal is dat een afnemerDe persoon of organisatie die een dienst in ontvangst neemt. Dit kan een burger, een (medewerker van een) bedrijf of instelling dan wel een collega binnen de eigen of een andere organisatie zijn. behoefte heeft aan de dienst. De afnemerDe persoon of organisatie die een dienst in ontvangst neemt. Dit kan een burger, een (medewerker van een) bedrijf of instelling dan wel een collega binnen de eigen of een andere organisatie zijn. hoeft in dit geval de dienst niet zelf aan te vragen. Dergelijke signalen kunnen ook van andere organisaties afkomstig zijn. Veel signalen zijn locatiegebonden. Overigens heeft dit principe niet alleen betrekking op ICT: ook medewerkers kunnen 'automatisch', volgens afspraken en protocollen handelen.
ImplicatiesPer dienst is bepaald :
 • of automatische verstrekking gewenst is
 • de invulling van de automatische verstrekking
 • welke signalen (ook van andere organisaties) de dienstverlening in gang zetten. De dienstverlenerDe persoon of organisatie die voorziet in het leveren van een afgebakende prestatie (dienst) aan haar omgeving (de afnemers) deelt daartoe klantcontactinformatie met andere dienstverleners. Juridische en praktische implicaties hiervan zijn onderzocht.
Voorbeelden
 • Twee voorbeelden in één: de Verwijsindex Risicojongeren stuurt na twee of meer meldingen (signalen) de betrokken hulpverleners automatisch een bericht. Op basis van dit bericht (signaal) kunnen de hulpverleners volgens hun protocol handelen.
 • De omgevingsvergunning informeert bij de aanvraag van een bouwvergunning (signaal) meteen ook over de geplande opbreking van zijn woonstraat in de periode van de bouw.
 • ClusterVraaggerichtheid naar een hoger plan
  ArchitectuurlaagBedrijfsarchitectuur
  ArchitectuurdomeinProducten en Diensten
  ToepassingsgebiedGeneriek
  RelatieToelichtingAP24 Proactief aanbieden: belicht een niet-automatische vorm van proactiviteit.
  Status actualiteitActueel
  Prioriteit revisit6

  Relaties

  VertrekpuntRelatieEindpunten
  Automatische dienstverleningIs gerelateerd aan
  Automatische dienstverleningRealiseert
  Automatische dienstverleningHeeft bron

  Afgeleide relaties

  VertrekpuntRelatieEindpunt
  Persoonlijke benadering (Afgeleid principe)Is gerelateerd aanAutomatische dienstverlening
  Perspectief gebruiker (Afgeleid principe)Is gerelateerd aanAutomatische dienstverlening