BIG (Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten)

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


Tekst "vervangen" met kleurovergang op achtergrond
Dit element is vervangen en niet langer actueel. 
Bron.png
Een bron is de plaats of organisatie waar bepaalde informatie is ontstaan en/of beschikbaar wordt gesteld, of de documenten waarin die informatie is vervat.

Eigenschappen

IDBIG
PublicatiedatumDatum waarop document het laatst is gepubliceerd (http://standaarden.overheid.nl/owms/4.0/doc/eigenschappen/dcterms.modified)2013/05/26
OrganisatieIBD (InformatieBetekenisvolle gegevens. Beveiligings DienstEen afgebakende prestatie van een persoon of organisatie (de dienstverlener), die voorziet in een behoefte van haar omgeving (de afnemers).)
Externe verwijzinghttps://www.informatiebeveiligingsdienst.nl/kennisproducten-ibd/
ToelichtingDe BIG bestaat uit twee onderdelen:
  • De strategische BIG (Strategische Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten) (PDF, 814 kB) De Strategische BIG kan gezien worden als de ’kapstok’ waaraan de elementen van informatiebeveiligingHet proces van vaststellen van de vereiste betrouwbaarheid van informatiesystemen in termen van vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit alsmede het treffen, onderhouden en controleren van een samenhangend pakket van bijbehorende maatregelen. opgehangen kunnen worden. Centraal staan de organisatie en de verantwoording over informatiebeveiligingHet proces van vaststellen van de vereiste betrouwbaarheid van informatiesystemen in termen van vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit alsmede het treffen, onderhouden en controleren van een samenhangend pakket van bijbehorende maatregelen. binnen de gemeente.
  • De tactische BIG (Tactische Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten) (PDF, 2,65 MB) De Tactische BIG is het normenkader dat de beschikbaarheid, integriteit en exclusiviteit van gemeentelijke informatie(systemen) bevordert. Deze Tactische BIG is een richtlijn die een totaalpakket aan informatiebeveiligingscontrols en -maatregelen omvat die voor iedere gemeente noodzakelijk is om te implementeren.
Laatste wijzigingen BIG: juni/juli 2016.
Laag binnen vijflaagsmodel1
Status actualiteitVervangen
Status toelichtingDe BIG is vervangen door de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) per 1 januari 2019 (gepubliceerd in staatscourant 23 mei 2019).

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
BIG (Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten)Is relevant binnen
BIG (Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten)Is gerelateerd aan
BIG (Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten)Vervangen in

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
BIO 2019 (Bron)Is gerelateerd aanBIG (Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten)
IBI (Interprovinciale Baseline Informatiebeveiliging) (Bron)Is gerelateerd aanBIG (Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten)