BIO Thema Clouddiensten - Toelichting SIVA-basiselementen

Uit NORA Online
< BIO Thema-uitwerking ClouddienstenBIO Thema Clouddiensten/Toelichting SIVA-basiselementen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Versie 2.0 van 1 juni 2021 van de BIO Thema-uitwerking Clouddiensten is vervangen door versie 2.1 van 29 oktober 2021.
De wijzigingen betreffen met name de uniformering van objectdefinities en objectnamen in en tussen BIO Thema-uitwerkingen.
Versie 2.1 in PDF-formaat is op de website CIP-overheid/producten gepubliceerd.
Logo ISOR (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met de tekst Information Security Object Repository)

Er wordt een toelichting gegeven van de Structuur, Inhoud, Vorm, Analysevolgorde (SIVA)-basiselementen met behulp van het Management Control System (MCS). Hiermee wordt de validiteit van de basiselementen binnen de IFGS (Intentie, Functie, Gedrag en Structuur) kolommen aangegeven. De basiselementen worden verder binnen de Beleid, Uitvoering en Control (BUC)-aspecten toegepast om de relaties tussen de geïdentificeerde cloud-principes uit te drukken.

De dynamische omgeving van een organisatie kan (volgens Leavitt, 1965 en COBIT) met behulp van vier componenten worden uitgedrukt, te weten: functie/processen, mensen, technologie en structuur. Als input geldt een ontwikkelde strategie en als output de performance, die het resultaat is van de samenwerking van de genoemde vier componenten. In de literatuur wordt het MCS bezien als een ‘Framework voor de implementatie van Strategie’, zoals in onderstaande afbeelding wordt afgebeeld.

”Weergave van de componenten van het MCS”
Weergave van de componenten van MCS

MCS- en SIVA-basiselementen - Aan de componenten van het MCS-framework kunnen vanuit de invalshoeken: Intentie, Functie, Gedrag en Structuur (IFGS) verschillende basiselementen worden gekoppeld. Deze basiselementen zijn weergegeven in onderstaande afbeelding. De zes componenten en de hieraan gerelateerde basiselementen vormen unieke set elementen om de geïdentificeerde set cloud-principes te labelen. Door het labelen van de geïdentificeerde set cloud-principes met de basiselementen krijgen de cloud-principes een unieke plek in de matrix, hierbij wordt tevens rekening gehouden met de typen functionarissen die actief zijn op de BUC-lagen. Zo kan een samenhangend beeld van de geïdentificeerde cloud-principes worden weergegeven.

”Weergave van de samenhang van de basiselementen binnen het MCS”
Weergave van de samenhang van de basiselementen binnen het MCS