BIO Thema Softwarepakketten - Voorwoord en motivatie

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Versie 1.1 van 30 maart 2021 van de BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten is vervangen door versie 1.2 van 26 oktober 2021.
De wijzigingen betreffen met name de uniformering van objectdefinities en objectnamen in en tussen BIO Thema-uitwerkingen.
Versie 1.2 in PDF-formaat is op de website CIP-overheid/producten gepubliceerd.
Logo ISOR (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met de tekst Information Security Object Repository)

Deze BIO Thema-uitwerking is door het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) opgesteld om overheidsorganisaties een beeld te geven van de meest relevante onderwerpen, met name voor de verwerving van standaard software. Daarmee wordt bestaande software bedoeld, die als product op de markt is gebracht om binnen een groot aantal organisaties te kunnen worden gebruikt. Voor algemene informatie over diverse soorten softwarepakketten zie: www.softwarepaketten.nl 1.


De belangrijkste aanleiding voor het opstellen van deze BIO Thema-uitwerking is dat de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) de overheden weinig concrete handvatten biedt voor het verwerven van standaard softwarepakketten. Daarnaast is er de visie dat de complexiteit van de IT verschuift van infrastructuur naar applicaties. Daarom behandelt deze thema-uitwerking in samenhang de beveiligingseisen voor de verwerving van softwarepakketten.


Het kiezen van een softwarepakket blijkt in de praktijk vooral een integratievraagstuk. Hoe past de technologie en het gebruik van een softwarepakket (of dienst) veilig binnen de bestaande bedrijfsvoering? Dit is vooral een taak van de klantorganisatie. De verwervingseisen voor een softwarepakket zijn daarom geënt op zowel de noodzakelijke bedrijfs- en beveiligingsfunctionaliteiten als integratie of koppelingsmogelijkheden.

  1. De website https://www.softwarepakketten.nl biedt een schat aan informatie voor de onderwerpen uit deze BIO Thema-uitwerking, bijvoorbeeld Softwarepakket kopen? Dit zijn dé 5 juridische topics in ICT door Mr. Robert Grandia van Advocatenkantoor Legalz ICT en Recht.