BIO Thema Softwarepakketten - Voorwoord en motivatie

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo ISOR (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met de tekst Information Security Object Repository)
Alle hoofdstukken bij BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten:

Voorwoord en motivatie

Deze BIO Thema-uitwerking is door Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) opgesteld om overheidsorganisaties een beeld te geven van de meest relevante onderwerpen, met name voor de verwerving van standaard software. Daarmee wordt bestaande software bedoeld, die als product op de markt is gebracht om binnen een groot aantal organisaties te kunnen worden gebruikt. Voor algemene informatie over diverse soorten softwarepakketten zie: www.softwarepaketten.nl 1.


De belangrijkste aanleiding voor het opstellen van dit thema is dat de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) de overheden weinig concrete handvatten biedt voor het verwerven van standaard softwarepakketten. Daarnaast is er de visie dat de complexiteit van de IT verschuift van infrastructuur naar applicaties. Daarom behandelt dit thema in samenhang de beveiligingseisen voor de verwerving van softwarepakketten.


Het kiezen van een softwarepakket blijkt in de praktijk vooral een integratievraagstuk. Hoe past de technologie en het gebruik van een softwarepakket (of dienst) veilig binnen de bestaande bedrijfsvoering? Dit is vooral een taak van de klantorganisatie. De verwervingseisen voor een softwarepakket zijn daarom geënt op zowel de noodzakelijke bedrijfs- en beveiligingsfunctionaliteiten als integratie of koppelingsmogelijkheden.

  1. De website https://www.softwarepakketten.nl biedt een schat aan informatie voor de onderwerpen uit dit normenkader, bijvoorbeeld Softwarepakket kopen? Dit zijn dé 5 juridische topics in ICT door Mr. Robert Grandia van Advocatenkantoor Legalz ICT en Recht.