BIO Thema Toegangsbeveiliging - Inleiding
De wijzigingen betreffen met name aanpassingen naar aanleiding van publicatie van de [Handreiking BIO2.0-opmaat].
Versie 2.3 in PDF-formaat is op de website [CIP-overheid] gepubliceerd.
Alle hoofdstukken bij BIO Thema-uitwerking Toegangsbeveiliging:
|
BIO Thema-uitwerking Toegangsbeveiliging geeft overheidsorganisaties een beeld van de meest relevante onderwerpen die een rol spelen bij het inrichten en beveiligen van toegangsvoorzieningen. Dit document is geënt op controls uit best practices zoals: Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO), NEN-EN-ISO/IEC 27001:2017 (hierna genoemd ISO 27001) en NEN-ISO/IEC 27002: 2017 (hierna genoemd ISO 27002), the Standard of Good Practice (SoGP) 2018 en de National Institute of Standards and Technology (NIST).
Opzet BIO Thema-uitwerking
In deze BIO Thema-uitwerking zijn de objecten geïdentificeerd die een rol spelen bij toegangsbeveiliging. De objecten zijn ingedeeld in de domeinen Beleid, Uitvoering en Control (BUC), en daarbinnen naar een viertal invalshoeken. Deze objecten vormen de verschillende inhoudelijke onderwerpen van toegangsbeveiliging. Ze zijn in het document verder uitgewerkt naar controls en onderliggende maatregelen.
Deze thema-uitwerking volgt de standaard opzet voor BIO Thema-uitwerkingen:
- Scope en begrenzing van de thema-uitwerking (zie Scope en begrenzing van toegangsbeveiliging);
- Context en globale structuur van de thema-uitwerking (zie Context en globale structuur toegangsbeveiliging);
- Globale relaties tussen de geïdentificeerde beveiligingsobjecten (zie Globale relaties tussen de geïdentificeerde beveiligingsobjecten);
Scope en begrenzing toegangsbeveiliging
De uitwerking van logische toegangsbeveiliging is in deze BIO Thema-uitwerking gericht op identificatie, authenticatie en autorisatie van (interne en externe) medewerkers.
De uitwerking van fysieke beveiliging is in deze thema-uitwerking gericht op de fysieke toegang tot terreinen, gebouwen en ruimten (bijvoorbeeld rekencentra).
Specifieke apparaat-gebonden mechanismen voor toegangsbeveiliging, zoals toegang tot besturingssystemen, netwerken, mobiele computers en telewerken vallen buiten de scope van deze thema-uitwerking.
De begrenzing van deze BIO Thema-uitwerking is in afbeelding 'Relatie BIO Thema-uitwerking Toegangsbeveiliging met aanpalende documenten' weergegeven.
Context en globale structuur toegangsbeveiliging
Informatiesystemen maken gebruik van cruciale data van de organisatie zelf en van derden. Deze informatiesystemen moeten worden beveiligd en beheerst om het risico van inbreuk, misbruik en (data)diefstal te mitigeren. Toegangsbeveiliging speelt hierbij een cruciale rol. Toegangsbeveiliging richt zich op informatiesystemen (logische toegangsbeveiliging) en op gebouwen en ruimten waarin medewerkers gehuisvest zijn (fysieke toegangsbeveiliging).
Logische toegangsbeveiliging omvat het geheel van richtlijnen, procedures, beheersingsprocessen en faciliteiten die noodzakelijk zijn voor het verschaffen van toegang tot informatiesystemen, besturingssystemen, netwerken, mobiele apparaten en telewerken van een organisatie. Fysieke toegangsbeveiliging omvat het geheel van richtlijnen, procedures, beheersingsprocessen en systemen die noodzakelijk zijn voor het verschaffen van fysieke toegang tot terreinen, gebouwen en ruimten.