Basisarchitectuur overheidsorganisatie in relatie tot bouwstenen

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Basisarchitectuur overheidsorganisaties[bewerken]

NORA gaat ervan uit dat de werkprocessen binnen een overheidsorganisatie er in grote lijnen uitzien als in figuur 1.

Ook andere parameters kunnen meegegeven worden (maximaal 6 andere), zo lang die niet een is-teken bevatten. Schema van de NORA beeldtaal, met de peilers Contactfuncties, Bedrijfsprocessen, Gegevens. Informatieuitwisseling verbindt deze met elkaar. Dit shema is al gebruikt in NORA 1.0 en is later teruggekeerd in de Katern Strategie van NORA 3.0. Afnemers van diensten komen via één of meer contactfuncties (in blauw weergegeven) in contact met een overheidsorganisatie. De contactfuntie is via voorzieningen voor het uitwisselen van informatie (geel) gekoppeld aan de bedrijfsprocessen (oranje) en de verwerking en het beheer van gegevens (grijs). De hier gebruikte symbolen worden veelvuldig toegepast in figuren van NORA en andere overheidsarchitecturen.

Overzicht standaardbouwstenen[bewerken]

De tekst en figuren op deze pagina komen uit NORA 3.0 katern Strategie. Inhoudelijk is er niets veranderd, maar voorbeelden van voorzieningen zijn inmiddels verouderd.

Figuur 2 schetst de bouwstenen van de basisarchitectuur voor individuele overheidsorganisaties.Het zijn deze voorzieningen die ervoor zorgen dat de werkprocessen van organisaties met elkaar zijn verbonden. Hieronder worden de verschillende voorzieningen kort beschreven. Meer informatie is te vinden op de Routeplanner e-overheid [33]. Daarin worden ook andere instrumenten beschreven die een rol kunnen spelen bij interoperabiliteit. De verschillende katernen van NORA gaan in op het gebruik van de bouwstenen.

Ook andere parameters kunnen meegegeven worden (maximaal 6 andere), zo lang die niet een is-teken bevatten. Indeling van bouwstenen zoals gehanteerd in NORA 3.0 Katern strategie. Indeling in Contactfuncties, Identity Management, Basisregistraties, Elektronische informatie-uitwisseling.