bouwsteen
- Onderdeel van
- Lijsten & Verwijzingen
- Contact
- NORA Beheer
- nora@ictu.nl
- Status
- Actueel
Vastgesteld in: NORA Gebruikersraad 2025-02-11
Definitie: Een herbruikbare component van een architectuur, aanpasbaar en bruikbaar in verschillende contexten.
Gebruikte synoniem(en): bouwblok, building block
Bron:
Vastgesteld in: NORA Gebruikersraad 2025-02-11
Het NORA Begrippenkader wordt vernieuwd en geleidelijk doorgevoerd in de NORA wiki. Ga naar transformatie NORA Begrippenkader om te weten waarom een begrip nu bijvoorbeeld nog is voorgesteld.
Toelichting: Het concept bouwsteen helpt bij het structureren en organiseren van complexe architecturen, zodat deze gemakkelijker te beheren en te implementeren zijn.
Kenmerken van een bouwsteen/building block volgens TOGAF:
Herbruikbaar: Een bouwsteen kan in meerdere projecten, oplossingen of contexten worden gebruikt zonder dat het opnieuw ontwikkeld hoeft te worden. Bruikbaar op verschillende niveaus: Een bouwsteen kan zowel op hoog niveau abstract zijn (bijvoorbeeld een proces) als gedetailleerd (bijvoorbeeld een specifiek softwarecomponent). Samengesteld of elementair: Een bouwsteen kan bestaan uit meerdere kleinere bouwstenen of zelf een enkelvoudige eenheid zijn. Vastgelegd in de architectuur: Een bouwsteen wordt beschreven met duidelijke specificaties, zoals doel, functionaliteit en interfaces, zodat het eenvoudig te integreren is.
Soorten bouwstenen in TOGAF:
Architectuurbouwstenen (ABB’s): Dit zijn conceptuele of logische bouwstenen die beschrijven wat er nodig is. Voorbeeld: Een klantbeheerwerkwijze, een set beveiligingsregels of een data-integratiemodel. Oplossingsbouwstenen (SBB’s): Dit zijn concrete, implementatiegerichte bouwstenen die beschrijven hoe iets wordt gerealiseerd. Voorbeeld: Een specifieke softwareapplicatie, een databaseplatform, of een fysieke serverconfiguratie.
Voordelen van bouwstenen:
Modulariteit: Complexe architecturen kunnen worden opgebouwd uit kleinere, beter beheersbare eenheden. Consistentie: Hergebruik van bouwstenen zorgt voor uniformiteit in oplossingen. Efficiëntie: Door gebruik te maken van bestaande bouwstenen wordt tijd en kosten bespaard bij de ontwikkeling van nieuwe systemen. Flexibiliteit: bouwstenen kunnen eenvoudig worden vervangen of aangepast wanneer de bedrijfsbehoeften veranderen.
Praktisch voorbeeld: Een organisatie kan een bouwsteen voor authenticatie definiëren. Dit bouwsteen beschrijft het proces en de technologieën die nodig zijn om gebruikers te identificeren en toegang te geven. Dit kan conceptueel worden beschreven in de architectuurfase (ABB) en vervolgens worden geïmplementeerd als een Single Sign-On (SSO) oplossing (SBB).
Met bouwstenen wordt een systematische en herhaalbare aanpak gefaciliteerd voor het ontwerpen en beheren van een bedrijfsarchitectuur.
Het NORA Basisconcept van Dienstverlening is gebaseerd op Systems Thinking, waarin het systeem van een dienstverlener-organisatie gedefinieerd wordt als een set essentiële componenten: mensen, processen, en hulpmiddelen. Die componenten zijn vervolgens de bouwstenen van alle werkwijzen waarmee de dienstverlener de prestatie verricht: workflows, procedures en werkinstructies.
Dit begrip wordt op andere pagina's toegelicht met een 'tooltip'.
Ga naar de gebruikerspagina van NORA Beheer
Contactpersoon:
NORA Beheer
Contact: NORA Beheer
11 april 2025 09:13:10
NORA Beheer
17 februari 2025 08:50:12
11 april 2025 09:13:10
5
Aanbevolen
8 april 2025