Bestand:Besturing Siena.png

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Oorspronkelijk bestand(991 × 400 pixels, bestandsgrootte: 900 kB, MIME-type: image/png)

Afbeelding overgenomen uit Ketens de Baas en het thema Ketensturing. Toelichting: De ‘Allegorie voor goed en slecht bestuur’ is een serie fresco’s die rond 1338 geschilderd is door Ambrogio Lorenzetti. De fresco’s zijn te vinden in de raadszaal van het Palazzio Pubblico (het gemeentehuis) in Siena. Eén van de 6 scenes heet de ‘Allegorie voor goed bestuur’.

Op deze fresco, die de besturing van de staat Siena symboliseert, zijn aan de onderkant de burgers van Siena te zien die met elkaar verbonden zijn door een gevlochten koord.

Aan de ene kant loopt het koord naar de vorst die ‘het Bestuur’ van de stad vertegenwoordigt en die zich laat bijstaan door zes counselors (deugden), waaronder de vier kardinale deugden: Fortitudo (Moed), Prudentia (Behoedzaamheid), Temporantia (Gematigdheid) en Justitia (Gerechtigheid).

Aan de andere kant loopt het koord via Concordia (Harmonie) naar de weegschalen van het gerechtelijk gezag. Zo is het ‘Bestuur’ - via de burgers en Harmonie - verbonden met het gerechtelijk gezag.

Deze geschilderde vorstenspiegel herinnert bestuurders in de Middeleeuwen er aan door welke deugden zij zich moeten laten leiden om moedige, doordachte, evenwichtige en rechtvaardige besluiten te nemen en voor goed bestuur te zorgen. Een spiegel die ook voor bestuurders in onze tijd nog steeds interessant is.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie3 jun 2015 17:16Miniatuurafbeelding voor de versie van 3 jun 2015 om 17:16991 × 400 (900 kB)M.M.Vos (Overleg | bijdragen)Voor bij thema ketensturing

Dit bestand wordt op de volgende 51 pagina's gebruikt:

Metadata

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen