Bestand:De WHY van de GDI, visuele weergave.jpg

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oorspronkelijk bestand(3.841 × 2.161 pixels, bestandsgrootte: 1,71 MB, MIME-type: image/jpeg)

De overheid digitaliseert[bewerken]

Goed bestuur is een randvoorwaarde voor welzijn en welvaart van Nederland. Goede dienstverlening door de overheid aan burgers en bedrijven is een belangrijk onderdeel van goed bestuur, het vergroot het vertrouwen in en draagvlak voor overheidshandelen en bevordert het rechtvaardigheidsgevoel in de samenleving. Goede dienstverlening maakt het voor burgers en bedrijven makkelijk hun rechten te effectueren en hun plichten te vervullen.

De dienstverlening van de overheid sluit niemand uit, is toegesneden op de context van burgers en bedrijven en is eenvoudig te gebruiken. Moderne dienstverlening is vooral digitaal, maar de overheid houdt altijd rekening met wie geen gebruik kan maken van digitale diensten.

De ambitie van digitale dienstverlening realiseren we door aandacht te geven aan de volgende zaken:

  • Overheden en uitvoeringsorganisaties werken samen aan een bijdetijdse digitale overheid en aan betere dienstverlening voor burgers en bedrijven, die voorspelbaar, betrouwbaar en zorgvuldig is.
  • De Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) ondersteunt en faciliteert de uitvoering en draagt zo ook bij aan een kostenbewuste en efficiënte overheid.
  • Overheden en uitvoeringsorganisaties maken gebruik van de GDI en sluiten hun specifieke diensten daar op aan zodat de kwaliteit verbetert. Door harmonisatie maar ook zonder verlies van het specifieke doel en karakter van die diensten.
  • Burgers en bedrijven ervaren dat overheden en uitvoeringsorganisaties steeds meer als één overheid optreden.
  • Burgers en bedrijven kunnen erop rekenen dat veiligheid voorop staat als persoonlijke en zakelijke informatie wordt verzameld, opgeslagen en uitgewisseld en dat digitale identiteiten betrouwbaar zijn.

Generieke Digitale Infrastructuur[bewerken]

De GDI vormt de ruggengraat van de digitale overheid; het ondersteunt alle overheidsorganisaties en maakt het mogelijk dat zij in samenhang functioneren. De GDI is een stelsel van afspraken, standaarden en gemeenschappelijk gebruikte voorzieningen. De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  • De GDI is zo klein mogelijk en overzichtelijk.
  • Een generieke functie wordt door alle overheidsorganisaties op dezelfde manier ingericht, overeenkomstig afspraken hierover.
  • De functies van de GDI worden bij voorkeur gerealiseerd via generieke afspraken en standaarden. Als de beoogde doelen hiermee niet worden bereikt, worden voorzieningen geïntroduceerd.
  • Generieke voorzieningen moeten voor vrijwel alle GDI gebruikers relevant zijn en de mogelijkheid bieden dat individuele organisaties of groepen organisaties, aanvullende voorzieningen eraan kunnen koppelen. Die aanvullende voorzieningen vallen buiten de GDI.
  • Veel overheden en organisaties zijn afhankelijk van de GDI om continuïteit in de dienstverlening te bieden. Daarom is de GDI robuust in ontwerp.
  • De GDI is zodanig ontworpen en ingericht dat eenvoudig voldaan kan worden aan gewijzigd beleid en nieuwe functionele eisen.
  • De GDI is van de overheid, maar niet alleen vóór de overheid. Waar mogelijk werkt de GDI als een open systeem, ook partijen buiten de overheid kunnen de GDI gebruiken om eigen diensten te verrijken.
  • In de GDI betrekken we data direct vanaf de bron, soms als een kopie maar dan altijd met gegarandeerde actualiteit.

Download visual[bewerken]

De visual is integraal met bovenstaande tekst als PDF te domwnloaden: Media:De_WHY_van_de_GDI_-_compleet.pdf

Licentie[bewerken]

88x31.png

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie20 feb 2022 15:29Miniatuurafbeelding voor de versie van 20 feb 2022 15:293.841 × 2.161 (1,71 MB)Tpeelen (overleg | bijdragen)

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata