Bouw diensten modulair op

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Afbeelding Publieke review Kernwaarden van Dienstverlening en bijbehorende Kwaliteitsdoelen en Architectuurprincipes

Feedback
De review is op 1 februari 2022 gesloten, de Werkgroep presenteert op 17 mei 2022 een nieuwe versie aan de reviewers: "Resultaten review verwerkt."
Versie
resultaten review verwerkt
Was onderdeel van publieke review
Terug naar Reviewpagina
Terug naar Scope Review
Type pagina
Architectuurprincipe
ID
NAP07
Status
Concept
In publieke review t/m 31 januari 2021.
Dit concept is gebaseerd op het oude AP02 Ontkoppelen met diensten.
Meer Architecuurprincipes bekijken:
Architectuurprincipes

Stelling

Maak bij de ontwikkeling van diensten gebruik van een modulaire indeling met een maximale interne samenhang en minimale externe koppelingen.

Rationale

Door diensten modulair op te bouwen en te ontkoppelen wordt de flexibiliteit vergroot, wat leidt tot meer wendbaarheid, meer hergebruik en duurzaamheid.

Realiseert doel(-en)

Implicaties

In de op 1 februari 2022 gesloten publieke review zijn slechts twee voorbeeldimplicaties opgenomen. In 2022 zal de Werkgroep NORA Architectuur Principes voor alle Architectuurprincipes implicaties uitwerken, mede op basis van de reacties in de review. Zie Implicaties van Architectuurprincipes voor meer informatie of lever een implicatie aan via nora@ictu.nl.


IDLaag binnen vijflaagsmodelImplicatieBeschrijving
NAP07.012Diensten vullen elkaar aanZorg er voor dat diensten elkaar aan vullen en niet overlappen:
  • Geef een heldere beschrijving van je dienst
  • Stem de opzet van de dienst af met aanbieders van verwante diensten
  • Sluit aan op die verwante diensten

Burgers en bedrijven moeten de dienst en de meerwaarde er van kunnen herkennen: de dienst moet uniek zijn en niet overlappen met andere diensten. Dat voorkomt verwarring en zorgt dat de beoogde gebruiker de dienst weet te vinden.

Daarvoor moeten individuele organisaties zelf de verantwoordelijkheid nemen om hun dienstverlening naast elkaar te leggen en op elkaar af te stemmen. Dit voorkomt dubbel werk en overlappende diensten.

De overheid als geheel kan zo efficiënter werken. En bij individuele dienstverleners komt capaciteit en focus vrij om zich te concentreren op de kwaliteit van de unieke dienst die ze aanbieden.