Brainstorm Redesign Zelfde onderwerp verschillend doel

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst op donderdag 18 juli 2024, 13.00-14.00 uur, locatie: Online (Teams + Mirobord).
Doel: Ideeën verzamelen en toetsen
Doelgroep: Alle (potentiële) gebruikers van noraonline.nl .In het kader van de Redesign van noraonline.nl in 2024 organiseren we verschillende online brainstorms waarin gebruikers meedenken over concrete vraagstukken of dilemma's waar we in het ontwerpproces tegenop lopen. Zo zetten we het creatief denkvermogen van de community in en zorgen we dat verbeteringen ook echt werken voor onze gebruikers.

Zelfde onderwerp, verschillend doel

Deze brainstorm is bedoeld om een dilemma te bekijken dat naar voren kwam in de gebruikersbehoeften: Zelfde onderwerp, verschillend doel.

Wie op noraonline een bepaald onderwerp raadpleegt kan dat vanuit verschillende doelen doen, zoals bijvoorbeeld:

  • Oriëntatie (wat is het globaal en moet ik er wat mee?)
  • Verdieping (wat is er al bekend en beschikbaar?)
  • Implementatie (welke afspraken, handreikingen et cetera zijn voor mij relevant?)
  • Hergebruik in eigen documenten of systemen (hoe exporteer ik dit en mag ik het hergebruiken?)

Dat maakt dat het niet gemakkelijk is om een landingspagina te maken voor een bepaald onderwerp: de belangrijkste vraag voor de lezer verschilt en wat de een dolgraag wil weten maakt de pagina voor de ander onoverzichtelijk en druk.

Partijen die het betreft

Alle gebruikers hebben hier mee te maken en in meerdere of mindere mate betreft het alle onderdelen van de wiki. Voor goede oplossingsrichtingen zullen zowel de groep passanten (relatief veel oriëntatie & verdieping) als de ‘usual suspects’ binnen de NORA Familie (toepassing & hergebruik) mee moeten denken. En de uiteindelijke oplossingen moet gedragen kunnen worden door de expertgroepen en andere aanbieders van kennis en door NORA Beheer.

Niveaus waarop het kan schuren of botsen

Een deel van het issue ligt in de content: welke content is relevant voor welke groep of voor welk doel? Maar het gaat ook om structuur (weten pagina’s voor wie ze bedoeld zijn?), om navigatie (kunnen mensen de pagina’s die voor hen bedoeld zijn vinden?) en om lay-out van (landings-)pagina’s (welke vragen beantwoord je eerst, waar en op welke manier?).

Achtergrondinformatie (niet noodzakelijk voor deelname)

Redesign 2024:

Voorbeelden eerdere landingspagina's