Categorie:APIs

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit is de categorie API's. Alle pagina's die onder het Thema API vallen krijgen deze categorie mee. Het is een subcategorie van Data op het web.
Deze pagina is in opbouw. Kom later terug om het resultaat te zien of neem contact op met nora@ictu.nl als je mee wilt werken aan de eerste concepten.
URI's uit de reeks "Kent u een overleg binnen de overheid dat zich bezig houdt? Neem dan contact op met NORA Beheer. Op dit moment is NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur niet bekend met lopende initiatieven. Forum Standaardisatie heeft bijeenkomsten gehouden over de API-economie." zijn hier niet beschikbaar.
Wordcloud met woorden rond API, zoals developers, use en many.
Wordcloud API, overgenomen van wikimedia commons

Het eenvoudig uitwisselen van informatie is voor organisaties belangrijk om gebruikers te bedienen en gegevensstromen efficiënt te laten verlopen. Daarvoor moeten applicaties goed met elkaar kunnen communiceren. API's spelen dan een belangrijke rol. Een Application Programming Interface (API) is een combinatie van technische bestanden, documentatie en andere ondersteuning die helpen bij het aanroepen van externe applicaties. Het is een soort koppelvlak plus documentatie en hulpmiddelen.

Waarom is APIs van belang?

De kerneigenschappen van Restful API’s zijn eenvoud, bruikbaarheid en schaalbaarheid. Deze eigenschappen maken het voor een platform goed mogelijk om data en diensten beschikbaar te stellen en zoveel mogelijk gebruikers te bereiken. Ook voor de overheid kunnen Open API's bijdragen aan het hergebruik van IT-middelen en efficiëntere gegevensuitwisseling.


Direct aan de slag

Binnen de Omgevingswet is een API-strategie opgesteld. GEMMA wil zich hierbij aansluiten voor gemeentelijke architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen.. In deze API-strategie zijn verdere regels opgesteld waaraan API's moeten voldoen. Waar mogelijk wordt gerefereerd aan bestaande standaarden. De meeste moderne API's zijn webgebaseerd (en doorgaans in JSON): daarom is het nuttig om ook over de URI's afspraken te maken.

API-strategie & URI-strategie Digitaal Stelsel Omgevingswet
'Aanzet tot een nationale URI-Strategie voor Linked Data van de Nederlandse overheid' bij Pilod
Thema Application Programming Interfaces bij Forum Standaardisatie
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er zijn diverse overheidsorganisaties die al bezig zijn met dit onderwerp. U kunt van hun ervaringen leren en direct deelnemen aan de lopende discussies.

Kent u een overleg binnen de overheid dat zich bezig houdt? Neem dan contact op met NORA Beheer. Op dit moment is NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur niet bekend met lopende initiatieven. Forum Standaardisatie heeft bijeenkomsten gehouden over de API-economie.

Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Nuttige links

Heldere uitleg API's bij Computerworld Nederland
API-strategie van Britse belastingdienst voor derden

Er is nog geen verband of organisatie die zich dit onderwerp heeft toegeëigend

→ [[ ]]

Contactpersoon is -,

Contact.png

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende ondercategorie.

A

  • APIs(1 C, 5 P, 2 B)

Media in categorie "APIs"

Deze categorie bevat de volgende 2 bestanden, van in totaal 2.