Categorie:Kennismodel NORA

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
legenda pijlen


NORMA.jpg


Het kennismodel NORA (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur) realiseert de meta-architectuur die ten grondslag ligt aan de NORA, geschikt om aan te sluiten op de architectuur beschreven in 'dochters'. Het kennismodel vindt zijn weerslag in de wiki, in de formulieren en koppelingen tussen elementen.

Het NORA kennismodel sluit aan bij de ArchiMate 2.0 specificatie. Voor uitspraken wordt gebruik gemaakt van de ArchiMate 2.0 motivational extension. Deze uitbreiding op de ArchiMate kern introduceert zogenaamde Motivational Elements (‘uitspraken’), waaronder Goals, Principles, en Requirements. Er bestaat een hiërarchische relatie tussen deze elementen: Requirements realiseren Principles (en/of Goals); Principles realiseren Goals. In het NORA kennismodel wordt dezelfde hiërarchie gevolgd: Normen realiseren Principes, en Principes realiseren Doelen. Op het niveau van principes is een verdere hiërarchische tweedeling aangebracht tussen Basisprincipes die worden gerealiseerd door Afgeleide principes.

Dit kennismodel kent geen afhankelijkheden.

Elementtypen
--------------------------------------------------
Elementeigenschappen
--------------------------------------------------
Elementrelaties
--------------------------------------------------
Opmaaksjablonen
--------------------------------------------------
 
Het model focust op de uitspraken, het normatieve deel van NORA. Het descriptieve deel is sinds 2013 in ontwikkeling. De conceptversie is te vinden onder ontwikkeling kennismodel NORA.

ArchiMate 2.0 motivational extension

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 4 ondercategorieën, van een totaal van 4.

B

P

Pagina’s in categorie "Kennismodel NORA"

Deze categorie bevat de volgende 165 pagina’s, van in totaal 165.

E