Categorie:Kennismodel NORA

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
legenda pijlen


NORMA.jpg


Het kennismodel NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur) realiseert de meta-architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. die ten grondslag ligt aan de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur, geschikt om aan te sluiten op de architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. beschreven in 'dochters'. Het kennismodel vindt zijn weerslag in de wiki, in de formulieren en koppelingen tussen elementen.

Het NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur kennismodel sluit aan bij de ArchiMate 2.0 specificatie. Voor uitspraken wordt gebruik gemaakt van de ArchiMate 2.0 motivational extension. Deze uitbreiding op de ArchiMate kern introduceert zogenaamde Motivational Elements (‘uitspraken’), waaronder Goals, Principles, en Requirements. Er bestaat een hiërarchische relatie tussen deze elementen: Requirements realiseren Principles (en/of Goals); Principles realiseren Goals. In het NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur kennismodel wordt dezelfde hiërarchie gevolgd: Normen realiseren Principes, en Principes realiseren Doelen. Op het niveau van principes is een verdere hiërarchische tweedeling aangebracht tussen Basisprincipes die worden gerealiseerd door Afgeleide principes.

Dit kennismodel kent geen afhankelijkheden.

  
ElementtypenElementeigenschappenElementrelatiesOpmaaksjablonen
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -------------------------------------------------- --------------------------------------------------
   
 
   Het model focust op de uitspraken, het normatieve deel van NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur. Het descriptieve deel is sinds 2013 in ontwikkeling. De conceptversie is te vinden onder ontwikkeling kennismodel NORA.

ArchiMate 2.0 motivational extension

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 25 ondercategorieën, van een totaal van 25.

A

B

D

G

I

K

P

R

S

V

Pagina’s in categorie "Kennismodel NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur"

Deze categorie bevat de volgende 131 pagina’s, van in totaal 131.