Categorie:Mobility

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit is de categorie Mobility. Alle pagina's die onder het Thema Mobility vallen krijgen deze categorie mee. Het is een subcategorie van Thema's.

Afbeelding van een fiets, gevormd uit de blauwe letters O, M en O
Logo van Overheid Mobility Overleg

Wat is Mobility?

ICT lijkt losgeslagen van de banden die haar tegenhielden: grote apparaten, randapparatuur, netwerkkabels, stroomkabels - wie gebruikt ze nog als je een emailtje verstuurt? Wifi, mobile devices, wearables, the Internet of Things: de trend gaat naar apparaten die we overal mee naar toe nemen, of die ons overal weten te vinden. Apps updaten zichzelf, maken gebruik van sensoren, kiezen de snelste verbinding en verleiden de gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem met een scala aan design en gebruiksvriendelijkheid. Altijd bereikbaar, altijd en overal een filmpje kunnen kijken, je mail checken en zelfs kunnen werken.

Een radicale omslag van onze manier van denken en werken. Als gebruikers, waarbij het gemak ons massaal over de streep heeft gehaald. En als ontwikkelaars, beheerders en beveiligers van al die losse apparaten en apps, waarbij we ook de risico's en nadelen van al die mobiliteit ervaren.

Waarom is Mobility van belang?

Mobility is een gamechanger, ook voor de publieke sector. Onze medewerkers willen gebruik kunnen maken van de voordelen, van de beleidsmedewerker die vanaf een congres een belangrijke meeting bijwoont tot de inspecteur in het veld die ter plekke zijn metingen en meldingen wil doen. De burger hoopt dat digitale dienstverlening ook betekent dat hij op zijn mobiel zijn belastingen kan doen, de bloeddrukmeter zijn metingen doorgeeft aan het ziekenhuis en een tweet over een kapotte stoeptegel rechtstreeks wordt opgepakt door de gemeente die er over gaat. Tegelijk is Mobility nog nieuw en zo dynamisch, dat het een hoop uitzoeken en uitproberen kost om de 'achterkant' goed in te regelen. Het stelt nieuwe uitdagingen die nog niet (volledig) kunnen worden opgevangen door te werken vanuit de bestaande architectuurprincipes.

Hiervoor is in 2015 het Overheid Mobility Overleg (OMO) gestart met als doel om kennis uit te wisselen in de publieke sector, om best practices over te kunnen nemen en te leren van elkaars fouten. Dit heeft eind 2016 geresulteerd in de OMO slotnotitie (PDF, 407 kB). In dit document staan een aantal belangrijke actiepunten geformuleerd die binnen de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur hun invulling krijgen.

Uitnodiging OMO 2

De overheid gaat gestaag verder met het inzetten van mobility voor de dienstverlening naar burger en bedrijf en ook in haar eigen processen. Ontwikkelingen als Internet of Things, Smart ICT, augmented reality en chatbots leiden weer tot nieuwe vragen. De behoefte aan overheidsbrede kennisdeling en ervaringsuitwisseling op dit gebied is dan ook de reden om OMO2 (PDF, 223 kB) in gang te zetten. Ook nu weer sessies "voor en door overheidsmensen”, gericht op het praktisch uitwisselen van ervaringen. Zo kunnen we de knelpunten die op dit moment binnen de overheid spelen direct adresseren.

Iedereen die werkzaam is bij de overheid, betrokken is bij ontwerp en inrichting van digitale overheidsdiensten en in de praktijk oploopt tegen digitale mobiliteitsvraagstukken is van harte welkom om aan te sluiten bij OMO2. Meld je aan via omo@ictu.nl met vermelding van naam, functie en organisatie.


Direct aan de slag

Met welke wettelijke- en beleidskaders moet je rekening houden? Wat is er vanuit architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. al geregeld qua principes, bouwstenen en standaarden, waardoor je hergebruik en een vliegende start kunt maken?

Handreiking Mobiele App 3.0 (PDF, 3,6 MB)
Poster bij Handreiking Mobiele App 3.0 (PDF, 411 kB)
Handreiking Mobility 2017-2018 (Implementatie Enterprise Mobility) (PDF, 927 kB)
ICT-beveiligingseisen voor mobiele apps (richtlijnen) / NCSC (PDF, 1,29 MB)
Beveiligingseisen voor mobile apps (Basisnormenkader beveiliging mobiele apps) / CIP (PDF, 977 kB)
BP 03 Toegankelijk
BP 06 Transparant
BP 08 Vertrouwelijk
AP 18 Ruimtelijke informatie via locatie
AP 20 Persoonlijke benadering


Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er zijn diverse overheidsorganisaties die al actief werken aan de vraagstukken rond Mobility. U kunt van hun ervaringen leren en direct deelnemen aan de lopende discussies.

→ Belastingdienst (ca 30 apps interne medewerkers / mobile competence center)
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Links Mobility:

http://ibestuurmobility.nl

Documentatie:

OMO - Slotnotitie (PDF, 407 kB)

OMO2 - Het vervolg (PDF, 223 kB)

Dit thema wordt beheerd door experts uit de overheid:

neem contact op met NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Beheer,

nora@ictu.nl
Contact.png