Content-management

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Maatregel
ID:
Onderdeel van:
Leidraad Regelbeheer
Type maatregel:
Functionaliteit
Status:
Alle maatregelen

Gebruik van een content-managementsysteem ter ondersteuning van traceerbaarheid, redactionele processen, versiebeheer en vrijgave voor publicatie.

Toelichting[bewerken]

Principe Consistent

Dit bouwblok ondersteunt de traceerbaarheid: van bedrijfsregels naar normen in de (wettelijke) bronnen en van de uitvoering(sregels) naar de bedrijfsregels. Binnen dit bouwblok kan gebruikgemaakt worden van Linked Data.

Met traceerbaarheidsrelaties heeft elke uitvoeringsorganisatie een mechanisme in handen waarmee à la minute de scope van een gehele wettelijke taak op volledigheid en geldigheid kan worden getoetst. Ditzelfde mechanisme is tevens een toekomstvaste ontsluiting van uitvoeringskennis (indien gewenst ook voor de buitenwereld) en sluit naadloos aan op linked-open-data-initiatieven van de overheid (Van Kempen, 2017).

Principe Uitlegbaar

Bij de vertalingen van bedrijfsregels en gegevensdefinities naar interne en externe doelgroepen is informatiehygiëne van groot belang. Informatie voor allerlei verschillende doelgroepen, taalniveaus en kanalen moet gelijktijdig en consistent toegankelijk en beschikbaar zijn.

De ondersteuning van redactionele processen, versiebeheer, vrijgave voor publicatie en dergelijke wordt middels dit bouwblok ingevuld.

Onderdeel van de methodiek bij het onderhouden en maken van content moet zijn aandacht voor de aspecten jargon, gecontroleerde natuurlijke taal en de multidisciplinaire consensus.

Gerelateerde functionaliteit[bewerken]

Is relevant binnen aspecten[bewerken]