De rol van de architect in rijksbrede samenwerking en tactisch beheer van architectuur

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
breakout-ronde
Programma hele dag
logo NORA Gebruikersdag, de teksten NORA (blauw), Gebruikersdag (paars) en Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (lichtblauw), voor een takje met daaraan puzzelstukjes in blauw en paars
Onderdeel van de NORA Gebruikersdag 19 november 2019, breakout-ronden
Programma
12:00 - 12:30 Opening
12:45 - 13:15 Breakout-ronde 1
13:30 - 14:00 Breakout-ronde 2
14:15 - 14:45 Breakout-ronde 3
15:00 - 16:30 Verdiepingsronde
16:45 - 17:30 Paneldiscussie met drankje
17:30 - 18:00 Netwerkborrel

Locatie: Rijkswaterstaat, Griffioenlaan 2, 3526 LA Utrecht.
Aanmelden: via pleio (t/m do 14 november).


Bijeenkomst op dinsdag 19 november 2019, 12:45 - 14:45 uur, locatie: Rijkswaterstaat, Griffioenlaan 2, 3526 LA Utrecht.
Doelgroep: Iedereen die zich met architectuur bezighoudt in de publieke sector is welkom, dus zet deze uitnodiging gerust door in je netwerk.
Contactpersoon: Martin Lemmen, Roland Drijver .Presentatie in vergaderzaal over het onderwerp De rol van de architect in rijksbrede samenwerking en tactisch beheer van architectuur”
De rol van de architect in rijksbrede samenwerking en tactisch beheer van architectuur

Roland Drijver trapte de sessie af met een verhaal over Rijkswaterstaat en hun manier van werken. In rap tempo kwamen een heleboel aspecten aan bod, van anekdotes over kennisdeling met leveranciers tot de manier waarop zij inzetten op het opbouwen van de 'capabilities' van hun medewerkers. Martin Lemmen vult Roland aan en tekent ter plekke het verantwoordingsmodel op een flipover. Een aantal onderwerpen dat aan bod kwam:

  • We maken in de verschillende overheidsorganisaties gebruik van andere termen, modellen et cetera. Dat levert extra drempels op bij samenwerking: wie gewend is aan een Business Transformatie Plan en praat met iemand die normaal werkt met een Business Information Plan heeft last van een spraakverwarring, terwijl de inhoud behoorlijk overlapt.
  • Samenwerken is ook herkennen dat er verschillende types mensen zijn, waarbij je eigen inborst effect heeft op de manier waarop je tegen iets aankijkt: Angstige mensen zien risico's, dappere mensen zien kansen, nauwkeurige mensen kijken naar de details enzovoorts.
  • Het nadeel van de gedachte dat we als medewerkers zelf een hoop kunnen doen en regelen, is dat 9 van de 10 mensen die data verwerkt een 'toerist' is en geen professional als het gaat om informatiemanagement. 14 informatiemanagers zijn niet genoeg om te zorgen dat data vindbaar en herbruikbaar zijn en de business case is duidelijk voor wie er een beetje verstand van heeft. Maar is het ook duidelijk voor de mensen die er over gaan?
Getekende impressie van de sessie, waarop te zien: Titel Rijkswaterstaat. Brug met daaronder: Beheer p.jaar 0,9 % v.d. nieuwwaarde. Snelweg met daarnaast een baan vol nulletjes en eentjes. Op de snelweg twee paarse tekstwolkjes met een pijl van de eerste naar de tweede: Data? 'Zelf doen.' Pijl, Hoeveel is herbruikbaarheid & vindbaar waard? Blauwe pijl naar de tekst Professionals. Hiernaast een kader dat verbonden is met de databaan van de snelweg: Tien poppetjes, waarvan 9 paars en 1 blauw. Bij het blauwe poppetje staat 14 informatiemanagers. Onder de poppetjes de tekst: 9 van de 10 mensen die met data bezig zijn doen dat als 'toerist.' Rechts op de pagina in blauw de tekst Verantwoordingsmodel. Pijl naar tekst: Effect van sturing helder. Hieronder zijn twee modellen van sturing aangeduid, van Colporterend naar Recursief: Colporterend wordt uitgeduid met een afbeelding van een poppetje met paars-blauw gestippelde tekstwolk Mwa? en daarbij quote 'hangend het seizoen bepalen afdelingshoofden of ze er wel/niet van zijn.' Recursief wordt uitgebeeld met een hiërarchisch geschikte groep mensen die elk ofwel ja ofwel nee zeggen, met de uitleg: opdracht belegd bij personen op elke organisatielaag. Vanaf de snelweg komt een gekromde lijn met de tekst Levenslang Leren. Op deze boog staat een stoet met voertuigen, die steeds complexer worden: van step tot tractor en wegenbouw-wals. De laatste drie voertuigen hebben paarse wolkjes met data als uitlaatgas en/of een antenne met radiogolven. Onder de stoet staat de tekst Medewerkers opbouwen.
Impressie van de sessie
Presentatie (PDF, 2,09 MB)