Dienstverlening blijven verbeteren

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stelling[bewerken]

De overheid stuurt op het voortdurend verbeteren van de dienstverlening.


Uitwerking stelling[bewerken]

De overheid heeft beperkte middelen, mankracht en kennis. Verbeteringen van diensten gaan daardoor vaak over het goedkoper, sneller of minder ingrijpend leveren van dezelfde diensten, en daar is niets mis mee: hoe efficiënter de overheid diensten inzet, hoe meer behoeften we met dezelfde pot met geld kunnen aanpakken.

Maar dat geldt alleen wanneer de diensten gelijk blijven in effectiviteit: hoe goed vult de dienst de daadwerkelijke behoefte in?

Het is daarom belangrijk dat de beheerders, formele opdrachtgevers en financiers van diensten actief sturen op zowel effectiviteit als efficiëntie. Door de behoeften van de burgers waar de dienst voor ontworpen is centraal te stellen kun je als overheid bij die burger toetsen hoe effectief de dienst is.

Dat vraagt aan de ene kant dat je de kennis over die behoeften uit de afspraak-fase blijft aanvullen in gesprek met de burgers. En aan de andere kant dat je die kennis ook centraal stelt in je aansturing van de uitvoering van de dienst, tot op het hoogste niveau.