EDelivery

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beschrijving[bewerken]

Het eDelivery bouwblok van CEF maakt het mogelijk voor overheidsinstituten om gegevens betrouwbaar en interoperabel te delen met andere (buitenlandse) overheidsorganen, burgers en bedrijven. Dit is ook een voortzetting van het eSENS bouwblok met dezelfde naam. Hiertoe worden verscheidene standaarden en communicatieprotocollen aangewend.

Elke aangesloten partij wordt een node in een netwerk van access points. Per project of domein bestaan verschillende nodes in de verschillende lidstaten. Elk type data of documenten zou via eDelivery moeten kunnen worden verzonden. Wanneer een node de technische specificaties zoals bepaald in eDelivery volgt en verbonden is met een andere node, kunnen gegevens worden uitgewisseld.

De technische specificaties werden ontleend aan Standards Developing Organizations (SDO’s) als ETSI en OASIS. De berichtenuitwisseling is bijvoorbeeld gebaseerd op de AS4 standaard van OASIS. De Europese Commissie (EC) verzorgt ook een metadata-dienst voor eDelivery. De EC beheert ook sample software volgens de eDelivery specificaties, zoals OXALIS, DOMIBUS en CIPA, en e-SENS beheert een lijst van commerciële en niet-commerciële implementaties van AS4. Dit bouwblok is een samenwerking met e-SENS en e-CODEX. Het bouwt daarnaast voort op PEPPOL en SPOCS.

De technische implementatie van eDelivery wordt georganiseerd door het Directoraat-generaal Informatica (DIGIT); beleid voor eDelivery wordt ontwikkeld door het Directoraat-generaal Communications Networks Content & Technology (CONNECT) van de Europese Commissie. eDelivery heeft ook grond in de eIDAS verordening, waarin onder andere wordt bepaald dat elektronische documenten geen juridisch effect mag worden geweigerd op grond van de digitale aard van het document.

Blijf op de hoogte van eDelivery door lid te worden van de joinupgemeenschap eDelivery of lees eerst de pdf met details eDelivery uit 2015.


Gebruik van eDelivery en doorontwikkeling

Werking eDelivery

Voor elektronische aanbesteding (eProcurement) wordt het PEPPOL-netwerk gebruikt, dat wordt geleverd door OpenPEPPOL. 17 landen zijn hier al op aangesloten en dagelijks worden 200.000 uitgewisseld via de eDelivery infrastructuur. Voor eJustice wordt een nieuwe versie van eDelivery ingezet voor procedures voor het verhalen van schulden in het buitenland (door 5 lidstaten). In 2015 is hiervoor het European e-Justice Portal live gegaan. De voordelen van eDelivery zijn voornamelijk efficiënter management van documenten en verbeterde samenwerking tussen dienstverleners. Gebruikers zouden eDelivery moeten hergebruiken vanwege verbeteringen in interoperabiliteit, veiligheid, juridische verantwoording en betere prestaties.

Het core service platform voor eDelivery is verzekerd van ondersteuning door CEF tot 2018, met een budget van € 8 miljoen. In het werkprogramma wordt gewerkt aan verdere tests en het opzetten van een test center, open source publicatie, ondersteuning en training van gebruikers, en het monitoren van de inzet van eDelivery. Grants voor eDelivery vergoeden tot 75% van de kosten.

Informatie[bewerken]

https://ec.europa.eu/cefdigital/wiki/display/CEFDIGITAL/eDelivery

Relaties[bewerken]

VertrekpuntRelatieEindpunten
EDeliveryIs gerelateerd aan

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
E-Trustex (Bouwsteen Internationaal)GebruiktEDelivery
E-Trustex (Bouwsteen Internationaal)Is gerelateerd aanEDelivery
EID (Bouwsteen Internationaal)Is gerelateerd aanEDelivery
EJustice (Bouwsteen Internationaal)Is gerelateerd aanEDelivery