EHealth

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beschrijving[bewerken]

De eHealth DSI heeft tot doel grensoverschrijdende samenwerking en informatieuitwisseling op het gebied van gezondheidszorg in de EU te bewerkstellingen. Dit is vastgelegd in Directive 2011/24/EC. Deze DSI is een voortzetting van de gelijknamige e-SENS pilot in CEF. Vier onderdelen worden voorzien in eHealth: grensoverschrijdende patiënten- en medicatiedossiers, het delen van verzekeringsgegevens, een Europees referentienetwerk voor raadpleging van centres of excellence, en interoperabele patiëntregisters voor onderzoek. In de toekomst zouden hier telemedicine diensten aan toe kunnen worden gevoegd.


Gebruik en doorontwikkeling

Grensoverschrijdende gezondheidszorg is goed voor 1% van de €10 miljard ziektekosten in Europese Unie. eHealth staat onder toezicht van drie DG’s: DG SANCO, DG CONNECT en DG DIGIT. Maar liefst 13 EU-landen hebben zich aangesloten bij het CEF eHealth netwerk in 2013, waaronder Nederland. De eHealth DSI bevindt zich in een fase van verregaande ontwikkeling.

Technische oplossingen werden al ontwikkeld in epSOS, en verder ontwikkeld in e-SENS, STORK en EXPAND. Expanding Health Data Interoperability Services (EXPAND) was een overbruggingsproject (2014-2015) tussen de Large Scale Pilots van e-SENS en CEF. EXPAND beoogde grootschalige toepassing van oplossingen uit andere projecten naast epSOS, zoals Semantic Health Net (SHN), CALLIOPE, eHR4CR, en PARENT.

In de eerste fase in 2015 worden een patiëntendossier, ePrescription en eDispensation geïmplementeerd, die momenteel worden gepilot in e-SENS. In e-SENS wordt ook onder andere eIdentification en eAuthentication geïntegreerd met OpenNCP uit epSOS, en het eDelivery bouwblok kan worden geïntegreerd. De e-SENS pilot zou in 2016 moeten aflopen; integratie in de CEF infrastructuur is gepland in 2017. Het project wordt financieel gesteund door CEF tot 2019.

Informatie[bewerken]

http://ec.europa.eu/health/ehealth/policy/network/index_en.htm

Relaties[bewerken]

VertrekpuntRelatieEindpunten
EHealthIs gerelateerd aan

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt