EPUB

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Onderdeel van
Lijsten & Verwijzingen
Contact
NORA Beheer
nora@ictu.nl
Status
Actueel
Status is afgeleid van Status bij Forum Standaardisatie (Aanbevolen
Naam
EPUB
ID

ePUB

Type

Standaard

Wijzigingsdatum
Laag Vijflaagsmodel
Deze informatie is (deels) overgenomen van forumstandaardisatie.nl.
Schaduwkopie: EPUB


  • Nut: EPUB 3.2 maakt het mogelijk om documenten die niet voor bewerking door de ontvanger bestemd zijn, te downloaden, lokaal op te slaan en offline te lezen. De weergave is ‘reflowable’, dat wil zeggen dat de weergave zich aanpast aan het apparaat waarop het document gelezen wordt. De gebruiker kan daarbij bovendien kiezen hoe de inhoud gepresenteerd wordt, bijvoorbeeld met grotere letters. Digitale documenten in EPUB 3.2 format kunnen daardoor op een breed scala aan apparaten (zoals e-readers, tablets, smartphones en laptops) optimaal worden weergegeven. EPUB 3.2 biedt goede ondersteuning voor digitale toegankelijkheid, onder andere door de mogelijkheid om audio en video in te sluiten en te synchroniseren met de tekst.
  • Werking: EPUB 3.2 is van oorsprong een open standaard voor het publiceren en uitwisselen van digitale boeken ofwel ‘eBooks’. De standaard gaat uit van bestaande (web)standaarden, met name HTML en CSS. Je kan een EPUB 3.2 document zien als een 'responsive website in een bestand' dat geoptimaliseerd is voor weergave op verschillende soorten apparaten.

EPUB 3.2 scheidt net als HTML en CSS inhoud van opmaak en past de weergave aan het apparaat aan waarop het bestand gelezen wordt. Hierin verschilt EPUB 3.2 van PDF, dat een vaste pagina opmaak heeft en waar inhoud en opmaak sterk met elkaar verweven zijn.

EPUB 3.2 ondersteunt digitale toegankelijkheid op eenzelfde manier als HTML. De toegankelijkheidstechnieken voor HTML kunnen dus ook gebruikt worden in EPUB 3.2. Daarnaast biedt EPUB 3.2 de mogelijkheid om audio te synchroniseren met tekst en om metadata over digitale toegankelijkheid in te sluiten. De gebruiker wordt hiermee gericht geïnformeerd over de mate van toegankelijkheid van de content.

Door deze eigenschappen kan EPUB 3.2 gezien worden als een open documentstandaard die breder inzetbaar is dan voor e-books alleen. Voor sommige toepassingen kan publicatie in EPUB 3.2 een alternatief bieden voor publicatie in PDF.


Waar toepasbaar

  • Functioneel toepassingsgebied: EPUB 3.2 kan worden toegepast bij het publiceren van documenten die geoptimaliseerd zijn voor gebruik op draagbare apparaten zoals e-readers, tablets en smartphones en niet bedoeld zijn voor bewerking door de gebruiker.
  • Organisatorisch werkingsgebied:

Meer informatie

Realiseert

Lijst Open Standaarden - Aanbevolen

Icons-mini-file ePUB.png


Applicaties om ePUB-bestanden te lezen (zgn. eBook readers) zijn te vinden op: