Expertgroep Dienstverlening februari 2024

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Expertgroep Dienstverlening op donderdag 1 februari 2024, 10.00-11.00 uur, locatie: online via MS Teams.
Doel: Verdiepen en concretisern werkgroepen
Doelgroep: Leden van de NORA Expertgroep Basisconcept van Dienstverlening (architecturen & stakeholders) .

De leden van de groep ontvangen een link van de trekker, Pieter Hoekstra. Heb je belangstelling? Wil je graag participeren of observeren, stuur een mail naar pieter.hoekstra@suparel.com voor een uitnodiging.

Agenda[bewerken]

  • Goedkeuren verslag Notulen
  • Twee van drie werkgroepen zullen hun uitwerkingen presenteren
  1. Werkgroep Architectuur (Marcel, Renzo en Reda)
  2. Werkgroep Redactie (Jan, Guido en Esther)

Derde werkgroep Netwerk komt de volgende keer aanbod, Jeroen gaf ook aan dat hij binnen zijn werkgroep even de trekker wil overdragen.

Opening[bewerken]

Aanwezigen : Eric Brouwer (Nora), Paul Hakse (Veiligheidsregio Friesland), Jan van Bon (Stichting Survuz), Marcel Schrauwen (VZVZ), Renzo Wouters (Ministerie van Justitie), Esther Terpstra (Ministerie van Justitie), Anne Visser (Gemeente Rotterdam), Jeroen Bekaert (Ministerie van Algemene Zaken), Reda Saad (Logius), Monique van Dijk (Begrip)
Pieter Hoekstra (gaf presentatie over NORA op het zelfde moment bij KLM Caro) en had Marcel gevraagd het voorzitterschap van deze vergadering over te nemen.
Mededeling : Marcel Schrauwen heeft een nieuwe functie bij VZVZ en onderbreekt zijn activiteiten bij NORA voor een aantal maanden.

Goedkeuren verslag vergadering januari[bewerken]

Het verslag Expertgroep Dienstverlening januari 2024 is wederom vlot na de meeting online gezet en tijdens de vergadering overlopen door Marcel. Geen correcties.

Uitgevoerde acties Werkgroep Architectuur[bewerken]

De werkgroep Architectuur heeft een voorstel gemaakt in de sandbox omgeving van de Nora website betreffende de missie, visie, waarden, doelstellingen en strategie van onze expertgroep basisconcept van dienstverlening. Marcel en Renzo hebben volgens het Archimate model een “kapstok” gemaakt op basis van figuur 7.1 strategieformulering van een organisatie van het USM boek. Dit Archimate model zal eerder voor ons intern en voor architecten bedoeld zijn en niet zozeer voor bestuurders en eindgebruikers van de dienstverlening.
Opmerkingen Jan en Esther stellen voor om strategie tussen visie en doelstelling te zetten. De strategie van onze expertgroep is: “Kennis ontwikkelen en verspreiden met behulp van een community van experts om het model van basisconcept van dienstverlening te verbeteren”. Eerst wordt de doelstelling bepaald en vervolgens wordt de strategie bepaald om die doelstelling te realiseren. De doelen, die meetbaar moeten zijn en die je kunt afvinken, moeten bijdragen aan het bereiken van de doelstelling.

Actie Werkgroep Architectuur[bewerken]

De werkgroep Architectuur zal de opmerkingen in hun Archimate model verwerken. Het voorstel is dat zij de teksten en definities (betreffende de definitie van missie, visie, ed) zullen gebruiken die tijdens de vorige vergadering zijn opgeleverd en die opgeschoond zijn door de werkgroep Redactie. Reda stelt voor om fysiek bij elkaar te komen.

Uitgevoerde acties Werkgroep Redactie[bewerken]

Het voorstel is om de wiki website meer te structureren en compact te houden, wetende dat de lezers vooral architecten zijn die snel willen weten hoe het werkt. Het eerste gedeelte van de USM wiki in het Engels is gebruikt voor de architectuur beschrijving van het management systeem. Structuur :

  1. Management architectuur voor dienstverlening. Figuur Dienstverlening van de overheid aan burgers is verbeterd. “Behoeften” kan vervangen worden door “Vraag”
  2. Afbeelding op het Nora Vijflaagsmodel
  3. De componenten van de management architectuur


Opmerkingen Figuur Dienstverlening van de overheid aan burgers is verbeterd. Vraag van Eric : Moeten de “behoeftes” in de besturingspijl staan? “Behoeften” kan vervangen worden door “Vraag” Terminologie blijft een belangrijk punt, welke begrippen kunnen we blijven gebruiken binnen een overheidswereld ? “Services” is vervangen door “Diensten”. “Hulpmiddelen” is vervangen door “Technology”.

Actie Werkgroep Redactie[bewerken]

De voorgestelde structuur verder uitwerken.

Agenda voor vrijdag 1 maart om 10 uur[bewerken]

  • Presentatie werkgroep Netwerk
  • Begrippenlijst
  • Voorbereiding en agenda meeting begin april in Doorn