Expertgroep Digitale Identificatie en authenticatie/2020-03-26

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Bijeenkomst van Expertgroep Digitale identificatie en authenticatie op donderdag 26 maart 2020, 14-16.30 uur, locatie: nog niet bekend.
Doel: Het wat en waarom van Digitale Identificatie en Authenticatie in kaart brengen, opdat we breed gedeelde kennis en beelden krijgen en daarmee onze vraagstukken beter en geprioriteerd kunnen uitwerken om tot gedeelde architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. oplossingen te komen.
Doelgroep: architecten en collega’s uit de publieke sector actief betrokken op thema authenticatieHet aantonen dat degene die zich identificeert ook daadwerkelijk degene is die zich als zodanig voorgeeft: ben je het ook echt? Authenticatie noemt men ook wel verificatie van de identiteit. en identificatieHet bekend maken van de identiteit van personen, organisaties of IT-voorzieningen.. .


Agenda en locatie volgenDigitale vergadering i.v.m. het Corona-virus.

Instructie hoe je de overlegpagina's in de NORA-wiki kunt gebruiken om samen verder te werken aan teksten in de wiki

Direct wijzigingen aanbrengen of via overleg-pagina werken?

Als je bent ingelogd kun je direct wijzigingen aanbrengen in de pagina's over IAMIdentity and Access Management (IAM) is vrij vertaald het beheer om er voor te zorgen dat de juiste "identiteiten" (denk daarbij vooral aan personen of computers), voor de juiste redenen en op het juiste moment toegang krijgen tot de juiste faciliteiten., zie Help/Bewerken voor uitleg hoe je dat doet. Dagelijks checken wij vanuit NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Beheer of er geen ongepaste wijzigingen zijn, alle wijzigingen van buiten de expertgroep worden ongedaan gemaakt tot Marijke of de inhoudelijk eigenaar akkoord gaat. Iedereen die de pagina op zijn/haar volglijst plaats krijgt bovendien per mail een notificatie dat er een wijziging is.

Voor alle wijzigingen waar je eerst over wilt overleggen, voor discussies, vragen en andere opmerkingen die je wilt delen zijn de Overleg-pagina's: een pagina bij elke reguliere pagina waarop je -publiekelijk- kunt overleggen. Deze pagina's kunnen ook gebruikt worden voor een break-out of werkgroepje.

Stap 1: maak een account aan of log in met een bestaand account

Als je niet ingelogd bent zie je rechtsboven in beeld zie de links Aanmelden / Registreren. Maak een account aan via registreren of log in via aanmelden.

Als je ingelogd bent staat je gebruikersnaam rechtsboven in beeld en zie je daarachter je Voorkeuren (instellingen van mailadres tot notificaties) en Volglijst (Pagina's waar je een notificatie krijgt bij wijzigingen, zie Volglijst aanmaken). Overigens krijg je pas notificaties als je je mailadres geverifieerd hebt (je krijgt in mail na registreren) en kunnen notificaties bij sommige organisaties in de map met ongewenste mail belanden.

Waar vind ik de juiste overlegpagina?

Ga naar de pagina waar je over wilt overleggen. Bovenaan de pagina staan twee tabbladen naast elkaar: Pagina en Overleg. Klik op Overleg om naar de overlegpagina te gaan die bij de pagina hoort. Is de link rood, dan is de overlegpagina nog leeg - voel je vrij er iets op te zetten. Sla je wijzigingen op voordat je de overlegpagina verlaat.

Hoe weet de eigenaar van de informatie dat ik gereageerd heb?

De eigenaar krijgt in principe een mailtje, omdat de pagina op zijn volglijst (zie Volglijst aanmaken). Daarnaast kijkt NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Beheer dagelijks naar alle wijzigingen in de wiki, inclusief jouw reactie. We geven dan een seintje aan de juiste contactpersoon.

Je kunt ook je eigen volglijst zo instellen dat je een mailtje krijgt bij wijzigingen: plaats de pagina op je volglijst (dat gebeurt automatisch als je een wijziging aanbrengt). Je ziet of je de pagina volgt door je muis boven het sterretje rechtsboven in beeld te houden.

screenshot van het bovenste deel van de wiki noraonline, uitgegrijsd op een ovaal na om de drie tabbladen met een sterretje, de tekst Tools en de tekst Meer. Onder het sterretje de tooltip tekst 'Deze pagina aan mijn volglijst toevoegen (Alt-Shift-W)'.

Als je een pagina volgt, volg je automatisch ook de overlegpagina, dus ook van jouw reactie krijgen ze een notificatie per mail.

Aan de slag: tips

 • Open de overlegpagina en de reguliere pagina allebei tegelijk in losse tabs. Zo kun je gemakkelijk heen en weer en teksten kopiëren tussen de twee.
 • Zorg dat je vraag, voorstel of discussiepunt goed begrijpbaar is, en dat duidelijk is van wie je welke handeling verwacht
 • Gebruik zinnen met werkwoorden, in plaats van losse steekwoorden
 • Kopieer de tekst of het kopje waar je opmerking over gaat en gebruik opmaak om het verschil tussen origineel en voorsteltekst te markeren (bovenaan het venster waar je in typt, of zie Help/Bewerken om te zien hoe je bepaalde handelingen uitvoert)
 • Onderteken je reactie door vier 'tildes' te plaatsen:
  ~~~~
  . De wiki plaatst dan een link naar je gebruikerspagina, met het tijdstip waarop je de reactie plaatste.
 • Als je gebruikersnaam niet gemakkelijk te herleiden is naar je naam, deel die dan even met NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Beheer en de expertgroep, zodat we weten wie er reageert.

Hoe reageer ik op een bestaande reactie op de overlegpagina?

Open de overlegpagina en klik op Bewerken. Plaats een reactie of antwoord altijd onder de oorspronkelijke reactie en begin met een ':' voor de eerste zin. De wiki laat de tekst dan inspringen:

===Voorbeeld===
Vraag ~~~~
: Antwoord ~~~~

Discussiepunt
: Reactie
:: Tegenreactie
::: Reactie terug
levert op:

Voorbeeld

Vraag M.M.Vos (overleg) 23 mrt 2020 13:32 (CET)

Antwoord M.M.Vos (overleg) 23 mrt 2020 13:32 (CET)

Discussiepunt

Reactie
Tegenreactie
Reactie terug</pre> levert op:

Hoe mail ik naar een gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem als ik niet zeker ben van het mailadres?

Soms is een naam van een gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem slecht te herleiden tot een echt persoon, of heb je het mailadres van die persoon niet bij de hand. Je kunt dan alsnog een mailtje naar iemand sturen via het systeem, bijvoorbeeld met de vraag je even een mailtje te sturen vanaf zijn reguliere mailadres zodat je zeker weet wie de reactie heeft geschreven.

Je doet dit in twee stappen:

 1. Ga naar de gebruikerspagina van de persoon die je wilt mailen door te klikken op diens gebruikersnaam (in rood of blauw)
 2. Ga in de pagina waar je heengeleid wordt met de cursor naar het menu Tools (rechtsboven in beeld) en selecteer de optie Deze gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem e-mailen