Expertgroep Digitale Identificatie en authenticatie/2020-11-25

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Expertgroep IAM op woensdag 25 november 2020, 14-16.30 uur, locatie: MS TEAMS.
Doel: Het wat en waarom van Digitale Identificatie en Authenticatie in kaart brengen, opdat we breed gedeelde kennis en beelden krijgen en daarmee onze vraagstukken beter en geprioriteerd kunnen uitwerken om tot gedeelde architectuur oplossingen te komen.
Doelgroep: architecten en collega’s uit de publieke sector actief betrokken op thema authenticatie en identificatie. .Verslag:

 • Tijdens deze bijeenkomst heeft Frits Bouma van DUO een presentatie gehouden over zijn bevindingen in het GO traject en een bespiegeling gegeven op het strategische advies, plan van aanpak van Theo Hooghiemstra aan het ministerie van BZK. # Presentatie bevindingen en bespiegeling (PDF, 291 kB). De deelnemers aan de vergadering herkende de bevindingen over het GO proces, daarnaast is het strategische advies een welkom advies, vooral omdat het de nadruk legt op afsprakenstelsels i.p.v. zoemende generieke voorzieningen. De afspraak is gemaakt dat we met Theo een vervolg afspraak maken om te horen wat de status is van het rapport en of wij nog kunnen bijdragen.
 • Mededelingen: 15 december geeft Harro een presentatie over de opzet van de begrippen pagina van IAM aan een brede groep. De uitnodiging hiervoor volgt. Eric presenteert IAM bij ID-next tijdens een lunch meeting. https://idnext.eu/event/idnext-lunch-break-does-government-give-us-an-identity-or-do-we-yiel-one-to-the-government
 • Rondje langs de velden: Den Haag voert op dit moment een heel interessante pilot uit met SSI. [arjen.monster@denhaag.nl] is hier altijd voor te benaderen om meer informatie te geven. Een tweede punt was dat het Rijksproject SSO nu een planning kent. Deze is op te vragen bij Harro.
 • Rondvraag: Tijdens de rondvraag en n.a.v. de melding van Den Haag werd gediscussieerd over de toekomst van IAM. DUO heeft hier een duidelijke visie over. Johann Schreurs zal hiervoor een kort stukje schrijven onder de pagina visie behorend bij IAM.
 • Vervolgens zijn een aantal afspraken gemaakt.
  • De meetings gaan in 2021 door
  • Johann voegt zijn Visie toe aan de pagina visie
  • Per pagina is een contactpersoon benoemd
  • De aanwezigen zijn akkoord gegaan met de vermelding van hun naam op de pagina van de expertgroep