Expertgroep IAM september 2023

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Expertgroep IAM op woensdag 27 september 2023, 15:00-16:30 uur, locatie: Digitaal (Teams).
Doel: Het delen van kennis over de aanpak en de inhoud voor het opstellen van definities van begrippen die gebruikt worden voor Digitale Identificatie en Authenticatie, zodat eventueel andere thema's een vergelijkbare aanpak kunnen voeren en kennis over het onderwerp kunnen opdoen.
Doelgroep: Architecten en collega’s uit de publieke sector die zijn geïnteresseerd in het thema Identity & Access Management .Agenda

Opening[bewerken]

Impact van de nieuwe NORA Architectuurprincipes op de inhoud van onze pagina's[bewerken]

  • Afspraken boven standaarden boven voorzieningen. eIDAS 2.0 en W3C vallen onder standaarden. Onze pagina's zijn nog veel gericht op voorzieningen en minder op afspraken.
  • Dienstverlening naar burger ==> dienst orientatie betekent Customer Identity Management (inclusief onderscheid handelende persoon en persoon die het betreft).

We zien sporen om tijdens het de volgende sessie (22 november) op terug te komen

  • Vanuit een IAM optiek (UWV) kijken welke pagina's impact ondervinden van de (nieuwe) principes (==> Erik)
  • vanuit eIDAS optiek kijken naar welke pagina's impact ondervinden van eIDAS 2.0 (==> Marieke, ==> Johan (DUO, als het lukt))

Voorbereiden op aankomende ontwikkelingen[bewerken]

Programma Toegang (GDI)

  • Gaat naar verwachting op een eigen voorziening publiceren waarnaar we vanuit de NORAonline/.../Generieke_Digitale_Infrastructuur (als paraplu) naar kunnen verwijzen. Verder wordt er goed naar de NORA gekeken en is er actief commitment om de aansluiting op NORA in de GDI uitwerking te schrijven.
  • Gedachte: auteurs uitnodigen om als de GDI stukken ongeveer gereed zijn te laten presenteren aan de IAM expert groep (inclusief fit op NORA: waar past het, waar knelt het).
    Optimistische tijdslijn: februari 2024
  • Aanname: machtigen en vertegenwoordigen loopt daarin mee.

RORA.

  • Nora focust op dienstverlening naar burger en bedrijven (Johann). Betekent dus wat voor uit de EAR komt. Capabilities zijn vergelijkbaar tussen de overheidslagen onderling. Dus ook meer domeinen uitwerken.

Rondje langs de velden[bewerken]

Geen opmerkingen

Volgende vergadering[bewerken]

==> Expertgroep_IAM_november_2023