CSS

Uit NORA Online
FS:Css
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving Website opmaak
Uitleg
Nut Met CSS kan je een website op een uniforme manier vormgeven. Met de standaard CSS kan je vastleggen hoe alle pagina's van een website worden opgemaakt. CSS scheidt vorm van inhoud, zodat het heel makkelijk wordt om een website een andere (of alternatieve) vorm te geven zonder dat je de inhoud moet veranderen.
Werking

Met de standaard CSS kan je aangeven hoe tekst en afbeeldingen op een webpagina gepositioneerd wordt, welke lettertypen en kleuren gebruikt worden, en andere zaken die de opmaak van een pagina bepalen. CSS wordt gebruikt naast HTML om vorm te scheiden van inhoud. HTML beschrijft dus de inhoud van een webpagina, CSS beschrijft de vormgeving ervan. CSS maakt het gemakkelijk om de vormgeving van een website te actualiseren zonder dat je de HTML inhoud hoeft te veranderen.

CSS staat voor Cascading Style Sheets. Het woord cascading wijst erop dat je een set vormgevingsspecificaties (style sheets) op een website kan toepassen, die op elkaar bouwen. Een nieuwe style sheet kan elementen gebruiken van oudere style sheets, en en die ook herdefiniëren.

Alle belangrijke content management systemen (CMS) zoals Drupal, Typo3 en Wordpress, en ook frameworks zoals Bootstrap gebruiken CSS.

CSS is een specificatie van W3C. W3C gebruikt geen versienummers meer voor CSS, maar publiceert online snapshots waarin de laatste stabiele specificaties worden weergegeven. Nieuwere specificaties van CSS onderdelen zijn meestal compatibel met oudere versies van CSS.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden Website, Internet
Detailinformatie
Beheerorganisatie W3C
Uitstekend beheer
Specificatiedocument https://www.w3.org/TR/CSS/
Volledige naam Cascading Style Sheets
Versie 2021
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest W3C CSS Validatie Service
Domein

Openbaar en toegankelijk

Relatie met andere standaarden
Toelichting
Toetsingsinformatie
Hulpmiddelen
Functioneel toepassingsgebied Websites
Organisatorisch werkingsgebied
Toelichting bij opname
Datum van aanmelding
Datum van besluit 2009-08-20
Europese status (MSP) Nee
Documentatie
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  Leveranciers
  Copyright
  Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero