DNSSEC

Uit NORA Online
FS:Dnssec
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Beschrijving
Als iemand een link intypt in een webbrowser, zoekt het Domain Name System (DNS) achter de schermen naar het bijbehorende IP-adres. De eigenaar van dat adres kan DNSSEC instellen. Dat is een handtekening, waarmee gecontroleerd kan worden of het opgehaalde IP-adres klopt. DNSSEC voorkomt dat de gebruiker stiekem wordt omgeleid en maakt internetten zo veiliger. Stel daarom altijd DNSSEC in voor uw domeinnamen.
Status
Lijst status Verplicht (pas toe leg uit)
Functioneel toepassingsgebied DNSSEC moet worden toegepast op alle overheidsdomeinnamen én op DNS-resolvers die clients van overheidsorganisaties direct of indirect van DNS-antwoorden voorzien.
Organisatorisch werkingsgebied Overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) en instellingen uit de (semi-)publieke sector.
Aanvullende verplichtingen Voor DNSSEC heeft het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) een streefbeeldafspraak gemaakt, waarvan de voortgang ieder halfjaar wordt gemeten.
Europese status (MSP)Ja
Nut en werking
Typering
Nut Met DNSSEC kan de ontvanger de echtheid van de domeinnaaminformatie (waaronder IP-adressen) controleren. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat een aanvaller het IP-adres ongemerkt manipuleert (DNS-spoofing) en daarmee verstuurde e-mails omleidt naar een eigen mailserver of gebruikers misleidt naar een frauduleuze website.
Werking Een domeinnaamhouder kan met DNSSEC een digitale handtekening toevoegen aan DNS-informatie. Aan de hand van deze handtekening kan een internetgebruiker (onderwater en volledig automatisch m.b.v. speciale software) de inhoud en de ontvangen DNS-informatie valideren. Hierdoor is met grote waarschijnlijkheid vast te stellen dat het antwoord van de DNS onderweg niet is gemanipuleerd door derden.
Relatie met andere standaarden
Domein

Veilig internet

TrefwoordenWebsite, Informatiebeveiliging
Gangbaar
Detailinformatie
Volledige naamDomain Name System Security Extensions
VersieRFC 4033, RFC4034, RFC4035
Specificatiedocumenthttps://datatracker.ietf.org/doc/rfc4033 , https://datatracker.ietf.org/doc/rfc4034 , https://datatracker.ietf.org/doc/rfc4035 , https://www.ncsc.nl/documenten/factsheets/2019/juni/01/factsheet-beveilig-verbindingen-van-mailservers
BeheerorganisatieIETF
Community* Internet Society* SIDN
Hulpmiddelen* Online cursus DNSSEC (SIDN)
Conformiteitstest * Internet.nl
Praktijkvoorbeelden
Toetsingsinformatie
Toelichting bij opname Het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) heeft in 2018 het functioneel toepassingsgebied aangepast conform de in 2017 vastgestelde standaardsyntaxis .
AdoptieadviezenBij de opname op de 'Pas toe of leg uit'-lijst heeft het College Standaardisatie een oproep gedaan aan: 
  1. Het “DNSSEC.nl platform” en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) om gezamenlijk een handreiking te ontwikkelen voor overheidsorganisaties ter ondersteuning van de invoering en het beheer van DNSSEC. 
  2. Het NCSC om in de “ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties” uitgebreider stil te staan bij DNSSEC en een heldere richtlijn voor het gebruik van DNSSEC op te stellen.  
  3. De verantwoordelijke ministeries om hun domeinen z.s.m., conform het besluit van het ICBR, door de Dienst Publiek en Communicatie van Min. AZ te laten registeren en beheren.  Hiermee is ondersteuning van DNSSEC voor die domeinen gegarandeerd en is bovendien het beheer van Rijksdomeinen in handen van een centrale gespecialiseerde partij. 
Uitstekend beheerNee
Documentatie
    Datum van aanmelding2011-11-26
    Datum van besluit2012-06-15
    Overig
    Waarvoor geldt de verplichting
    Toelichting
    Aandachtspunten
    Advies aan beheerder
    Sjabloon-bestektekst
    CPV-code(s)
    Leveranciers
    bijlagen:
    Copyright
    Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero