HTML

Uit NORA Online
FS:Html
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving Opmaak van webpagina's.
Uitleg
Nut HTML is de standaardtaal waarmee webpagina's gemaakt worden. De belangrijkste eigenschap van HTML is dat je pagina's en paginaelementen kan koppelen met hyperlinks. Hiermee vormt HTML de basis van het World Wide Web.
Werking

HTML beschrijft hoe een pagina wordt opgemaakt met elementen zoals koppen, paragrafen, tabellen, lijsten, hyperlinks en afbeeldingen.

De belangrijkste eigenschap van HTML is dat deze hypertekst ondersteunt: documenten en bestanden die verbonden zijn door direct volgbare verwijzingen, de zogenaamde hyperlinks of koppelingen genoemd.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden
Detailinformatie
Beheerorganisatie WHATWG
Uitstekend beheerNee
Specificatiedocument https://html.spec.whatwg.org/multipage/
Volledige naam HyperText Markup Language
Versie living standard
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein

Veilig internet

Relatie met andere standaarden
Toelichting

HTML wordt meestal gebruikt in combinatie met de standaard CSS, die beschrijft hoe HTML pagina's opgemaakt moeten worden. Door HTML en CSS in combinatie te gebruiken kan je inhoud en vorm van elkaar scheiden. HTML beschrijft de inhoud van een webpagina, CSS beschrijft de vormgeving ervan. Door inhoud en vorm op deze manier te scheiden kan je een website gemakkelijk op verschillende manieren vormgeven zonder de inhoud te veranderen.

Desondanks is het ook mogelijk om HTML zonder CSS te gebruiken. In dat geval bepaalt de browser voor een belangrijk deel de opmaak van de pagina.
Toetsingsinformatie
Hulpmiddelen
Functioneel toepassingsgebied HTML wordt gebruikt om webpagina's mee te structureren en op te maken.
Organisatorisch werkingsgebied
Toelichting bij opname

November 2016 werd de oudere versie van HTML (4.01) op de lijst aanbevolen standaarden vervangen door de 5.0 versie. De nieuwe versie van standaard HTML 5 bevat functionaliteit van zowel HTML als XHTML, verbetert kleine foutjes van de eerdere versie en levert betere ondersteuning voor webapplicaties. December 2017 werd versie 5.2 gepubliceerd.

Vanaf 2019 wordt HTML beheerd door de WHATWG in samenwerking met W3C. HTML is een zogenaamde levende standaard geworden waar geen versies meer van worden bijgehouden.
Datum van aanmelding
Datum van besluit 2016-11-15
Europese status (MSP) Nee
Documentatie
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  Leveranciers
  bijlagen:
  Copyright
  Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero