ISO 3166-1

Uit NORA Online
FS:Iso-3166-1
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving Codes voor landnamen
Uitleg
Nut ISO 3166-1:2006 is een overzicht van codes voor de weergave van landnamen en hun onderverdelingen. 
Werking De norm legt alle landen van de wereld vast met unieke tweeletterige (alpha-2) landcodes, drieletterige (alpha-3) landcodes en driecijferige (numeric-3) landcodes.Voorbeeld: Nederland – NL – NLD – 528. De landencodes worden zowel nationaal als internationaal breed gebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld de tweede kolom (twee letters) gebruikt als Internet top level Domain — met uitzondering van de code van het Verenigd Koninkrijk, waar als top-level UK gebruikt wordt, en de Verenigde Staten, waar voornamelijk .COM, .NET, .ORG, .GOV, .INT en .MIL worden gebruikt.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden Informatiemanagement
Detailinformatie
Beheerorganisatie ISO
Uitstekend beheerNee
Specificatiedocument https://www.nen.nl/elasticsearch/?search=ISO%203166-1&sortmode=asc&limit=20&viewmode=list , https://www.iso.org/iso/home/store/catalogue_ics/catalogue_detail_ics.htm?csnumber=63545
Volledige naam SO 3166-1:2013, Codes for the representation of names of countries and their subdivisions -- Part 1: Country codes
Versie ISO 3166-1:2013 Landcodes
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein
Relatie met andere standaarden
  Toelichting
  Toetsingsinformatie
  Hulpmiddelen
  Functioneel toepassingsgebied Het coderen van landen namen voor gegevensopslag en uitwisseling.
  Organisatorisch werkingsgebied
  Toelichting bij opname

  In Nederland worden minstens vijf verschillende lijsten met landencodes binnen de overheid gebruikt. (Het ministerie van defensie gebruikt bijvoorbeeld, net als de NATO, STANAG 1059).
  Gelet op de verschillende contexten waarin de lijsten gebruikt worden is het onwaarschijnlijk dat gebruikers van één van de lijsten kunnen overstappen op de andere lijst. Gebruikers moeten zelf bepalen welke lijst voor hen het meest bruikbaar is. De lijsten die het meest worden ingezet zijn gebaseerd op ISO3166-1. 

  Oorspronkelijk getoetst zijn de 2006 versies. Deze zijn ingetrokken en vervangen door de 2014 versie. November 2016 is dit ook besloten in het Forum en Nationaal Beraad. Hier wordt dan ook naar verwezen via de specificatiedocumentatie. De nieuwe versie van standaard ISO3166 is een uitbreiding op de vorige versie met nieuwe landen.

   
  Datum van aanmelding
  Datum van besluit 2013-10-04
  Europese status (MSP) Nee
  Documentatie
   Forum-Adviezen
   Advies aan beheerder
   Adoptieadviezen
   Leveranciers
   bijlagen:
   Copyright
   Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero