LDAP

Uit NORA Online
FS:Ldap
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving Netwerkprotocol
Uitleg
Nut LDAP is een protocol voor de toegang tot online directory services. Het beschrijft hoe gegevens uit directoryservices benaderd moeten worden. De standaard wordt met name ingezet voor het (hiërarchisch) ordenen en benaderen van (bedrijfs)adresboeken. Gegevens hoeven zodoende niet op verschillende plekken te worden bijgehouden. 
Werking De LDAP standaard is een netwerkprotocol dat beschrijft hoe gegevens uit directoryservices benaderd moeten worden over bijvoorbeeld TCP/IP. Een directory is in dit verband informatie die op een hiërarchische manier, gegroepeerd naar een bepaald attribuut, is opgeslagen. Denk aan een telefoonboekje, waarin telefoonnummers en adressen van personen of bedrijven alfabetisch worden opgeslagen. Een directorynaam komt overeen met de eerste letter van de naam (het attribuut) van de persoon of bedrijf. Iedere directory bevat dan alle personen en bedrijven, waarvan de naam begint met een bepaalde letter.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden Inloggen, Internet, Netwerk
Detailinformatie
Beheerorganisatie IETF
Uitstekend beheerNee
Specificatiedocument http://tools.ietf.org/html/rfc4510 , https://archief13.archiefweb.eu/archives/archiefweb/20151009034634/https://www.forumstandaardisatie.nl/fileadmin/os/Consultatiedocumenten/WPA2-Enterprise_-_Reacties_uit_openbare_consultatie.pdf
Volledige naam Lightweight Directory Access Protocol
Versie 3
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein

Veilig internet

Relatie met andere standaarden
Toelichting SAML is een standaard voor veilig eenmalig inloggen. Het is een authenticatie protocol dat wordt gebruikt tussen servers. Je hebt daarnaast nog steeds iets nodig dat de login voor je verricht kan bijvoorbeeld via de LDAP server die de gebruiker verifieert.
Toetsingsinformatie
Hulpmiddelen
Functioneel toepassingsgebied
Organisatorisch werkingsgebied
Toelichting bij opname
Datum van aanmelding
Datum van besluit 2009-05-20
Europese status (MSP) Ja
Documentatie
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  Leveranciers
  bijlagen:
  Copyright
  Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero