NEN-ISO 4217

Uit NORA Online
FS:Nen-iso-4217
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving
Uitleg
Nut De ISO 4217 standaard is een internationale standaard die drielettercodes definieert voor valuta. Voorbeelden zijn de euro, ISO code EUR, en Brits Pond Sterling GBP. Daarnaast bevat de standaard ook codes en eenheden voor fondsen en edelmetalen. De standaard wordt met name gebruikt voor internationale handelsstromen en voor gebruik in het bankwezen (de plekken waar veel verschillende valuta’s bij elkaar komen). De code is ontworpen voor gelijkwaardige geschiktheid voor handmatige gebruikers en voor het gebruik van geautomatiseerde systemen.
Werking Bij het vaststellen van de drielettercodes zijn de eerste twee letters  doorgaans de letters van de ISO 3166-1 landcode (meestal gelijk aan de 2-letter topleveldomein-internetcode), gevolgd door de eerste letter van de betreffende munt. De code is ontworpen voor gelijkwaardige geschiktheid voor handmatige gebruikers en voor het gebruik van geautomatiseerde systemen. De standaard stelt ook procedures vast voor een beheeragentschap (SIX) en de methode van toepassing van deze codes.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden Financiële administratie
Detailinformatie
Beheerorganisatie ISO
Uitstekend beheer
Specificatiedocument https://www.nen.nl/elasticsearch/?search=%20NEN-ISO%204217%20A&sortmode=asc&limit=20&viewmode=list , http://www.iso.org/iso/home/standards/currency_codes.htm
Volledige naam NEN-ISO 4217:2015 Codes voor de weergave van valuta's
Versie NEN-ISO 4217:2015 Valuta codes
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein

Economie en werk

Relatie met andere standaarden
Toelichting ISO 3166-1 (landcodes): Bij het vaststellen van de drielettercodes zijn de eerste twee letters doorgaans de letters van de ISO 3166-1 landcode (meestal gelijk aan de 2-letter topleveldomein-internetcode), gevolgd door de eerste letter van de betreffende munt.
Toetsingsinformatie
Hulpmiddelen
Functioneel toepassingsgebied Opslag en uitwisseling van financiële gegevens
Organisatorisch werkingsgebied
Toelichting bij opname November 2016 is op de lijst de versie aangepast. Van de 2008 versie naar de 2015 versie. De 2015 versie betreft een update van de 2008 versie van de norm met toevoegingen, verwijderingen en wijzigingen van o.a. valutacodes.
Datum van aanmelding
Datum van besluit 2013-10-04
Europese status (MSP)
Documentatie
  Forum-Adviezen
  Advies aan beheerder
  Adoptieadviezen
  Leveranciers
  bijlagen:
  Copyright
  Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero